NavMenu

Bjelopoljcima subvencije na klime, dugoročni cilj toplifikacija

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.02.2024. 14:37
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Haris Dlakic)
Za građane Bijelog Polja biće obezbijeđene subvencije na klime, u cilju poboljšanja programa energetske efikasnosti. To je, međutim, samo kratkoročno rješenje kada je riječ o zagađenosti vazduha. Na duže staze treba razmišljati o toplifikaciji grada.

To je poručio ministar energetike i rudarstva Saša Mujović tokom posjete Bijelom Polju.

Kako je saopšteno, Savjet za zaštitu životne sredine organizovao je panel diskusiju na temu problema zagađenja vazduha na području opštine Bijelo Polje.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da su kratkoročna rješenja za smanjenje zagađenosti vazduha u ovoj opštini poboljšanje programa energetske efikasnosti kroz subvencije na klime, ali i ugradnja solarnih panela. Na duže staze trebalo bi razmišljati o procesu toplifikacije, poručuje ministar.

- Moja posjeta je odraz velikog poštovanja koje osjećam prema građanima Bijelog Polja i potreba da dođem ovdje i da im poručim da su njihovi problemi nešto što će biti prioritet u radu ove vlade - poručio je Mujović.

On je na panelu istakao šta je opravdana opcija u kojim pravcima može djelovati.

- Ideja je da obezbijedimo dovoljna stredstva za poboljšanje programa energetske efikasnosti. Građani će već od 4. marta moći da se prijave za subvencije pri nabavci klima. Podržavamo akciju ugradnje solarnih panela, i ovo su neki objektivni načini kako se najbrže mogu riješiti ovi problemi. Dugoročno bi se moralo raditi na toplifikaciji Bijelog Polja - poručio je Mujović.

Svoje viđenje problema iznio je i predsjednik Opštine Petar Smolović, koji je kazao da građani Bijelog Polja očekuju čist vazduh, a da podaci pokazuju da je ovaj grad jedan od najzagađenijih, te ponovio da kratkoročno rješenje jeste u subvencionisanju električne energije.

- Kada govorimo o energetskoj efikasnosti, postavlja se pitanje da li je moguće sprovesti enegetsku izolovanost 14 hiljada ložišta i da li su građani finansijski u mogućnosti da sprovedu to. Uzevši u obzir veliku nezaposlenost, pitanje je da li građani imaju 4.000 EUR za fasadu i 15.000 EUR za toplotne pumpe. I pored subvencija koje daje država mislim da je u praksi to veoma teško izvodljivo - naveo je Smolović.

Panel diskususiji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, predstavnici Centra za ekotoksikološka ispitivanja, odbornici u lokalnom parlamentu, poslanici u državnom parlamentu iz Bijelog Polja, kao i predstavnici organizacija civilnog sektora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Žičara Kotor-Lovćen: Planirana izgradnja planinskog boba, odobreno zaduženje od 3 mil EUR

Vlada Crne Gore dala je preduzeći Žičara Kotor-Lovćen saglasnost o zaduživanju u iznosu od 3 mil EUR kod komercijalne banke za izgradnju planinskog boba i drugih sadržaja. Kako je pojašnjeno u informaciji, preduzeće Žičara Kotor-Lovćen obratilo se Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera zahtjevom za saglasnost za zaključenje ugovora o investicionom kreditu sa poslovnom bankom, a za potrebe dodatnog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.