NavMenu

Aranđelovac u trendu, Beograd zaostaje - Retrospektiva 2023, investicije u oblasti TRGOVINSKIH CENTARA

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 22.01.2024. 16:42
Komentari
Podeli

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Interesovanje investitora za izgradnju maloprodajnih parkova u Srbiji ne jenjava - prošle godine otvoren je niz tržnih centara, a najavljena je i gradnja novih.

Među najčitanijim vijestima na našem portalu iz oblasti trgovinskih centara našle su se one o otvaranju objekata u Pazovi, Kragujevcu, Surčinu, Boru, Vrbasu i najavljenoj gradnji retail parkova u Velikoj Plani i Aranđelovcu koji će dobiti čak dva mjesta za kupovinu.

Beograd zaostaje na ovoj listi u čijoj drugoj polovini ima samo dva predstavnika, otvoreni tržni centar na Miljakovcu (popularnije, novi "buvljak") i novi kineski tržni centar na Novom Beogradu.

U nastavku vam donosimo listu investicija u oblasti trgovinskih centara koje su dobile najviše interesovanja naših čitalaca.


1. Big shopping center Pazova i Kragujevac

Kompanija BIG CEE otvorila je u martu svoj deseti tržni centar u Srbiji - BIG Pazovu. Tržni centar BIG Pazova udaljen je samo tri kilometra od autoputa E-75, između Stare i Nove Pazove. Centar se prostire na 15.700 m2, dok površina čitave parcele iznosi čak 57.000 m2.

U oktobru je kompanija otvorila objekat u Kragujevcu, na površini od preko 7.000 kvadratnih metara. U prvoj nedelji poslovanja novootvoreni tržni centar BIG u Kragujevcu je primio više od sto hiljada posjetilaca.

(Foto: BIG CEE)


2. Aranđelovac retail park

Kompanija Peštan za 2025. godinu najavila je i otvaranje novog maloprodajnog parka - Aranđelovac Retail Park. Pozicioniran na glavnom prilazu Aranđelovcu sa istočne strane i svega 2km od centra grada, Aranđelovac Retail Park prostiraće se na 10,000 m2 i obuhvataće preko 15 maloprodajnih lokala.

Kako je najavljeno, otvaranjem novog retail parka biće obezbijeđeno i 200 novih radnih mjesta.

Kao ekskluzivni zastupnik za izdavanje maloprodajnih jedinica u okviru Aranđelovac Retail Parka, imenovana je kancelarija za Jugoistočnu Evropu renomirane međunarodne konsultantske kuće CBRE.

(Foto: arhitektonski biro Lark)


3. VS retail park Vrbas

VS RETAIL 2022 je zvanično otvorio prvu fazu Vrbas retail parka 7. aprila 2023. godine. Svoje radnje prvi put u Vrbasu otvorili su Pepco i Sinsey, dok je Maxi otvorio 507. radnju u Srbiji.

Završen je i drugi dio prve faze retail parka, dok je druga faza u pripremi, a realizacija se očekuje u toku 2024. godine, čime bi Vrbas retail park imao površinu za izdavanje od preko 10.000 m2.


4. Retail park Donić Velika Plana

Velika Plana dobija ritejl park u centru grada - preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovinu Donić doo iz Velike Plane planira gradnju 6.000 m2 u zoni užeg centra.

Na zemljišnom kompleksu, površine 11.280 m², investitor ima nameru da izgradi savremeni ritejl park, sa četiri objekta, od kojih će svaki posjedovati više lokala, i parking prostorom na nivou prizemlja, navodi se u urbanističkom projektu.


5. Niksen tržni centar Aranđelovac

Niksen real estate iz Beograda planira da izgradi tržni centar sa restoranom, poslastičarnicom i autopraonicom u Aranđelovcu. Na više od 10.000 m2 biće 14 prodajnih prostora-lokala različite površine, sa magacinskim prostorima i toaletima, kao i prostor za održavanje manifestacija, navedeno je u urbanističkom projektu.

(Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/Projektni biro Plan)


6. Otvoreni tržni centar Miljakovac Beograd

Krajem godine, otvoren je novi tržni centar na Miljakovcu - "Beogradski buvljak" koji se nalazi u Vareškoj ulici. Na 12.000 m2 nalazi se 230 tezgi, 60 lokala i 130 parking mjesta. Dio pijačnog platoa sa boksevima - tezgama, površine oko 4.000 m2, je natkriven.

Prilikom obilaska lokacije u martu, gradski menadžer Miroslav Čučković je istakao da je nova lokacija OTC-a idealna i da će grad Beograd shodno strategiji javnog saobraćaja i prevoza, pojačati linije gradskog prevoza kako bi svi građani nesmetano imali mogućnost da brzo i lako stignu do novog Buvljaka.


7. Mega home centar mreža

Novi trgovinski lanac, Mega Home Center otvorio je svoju najveću radnju u novembru prošle godine u Zemunu. U pitanju je kompanija koja otvara gradske "Cash & Carry" objekte, a trenutno radnje ima na Mirijevu i Voždovcu.

Nova prodavnica nalazi se u Dobanovačkoj ulici broj 56 u Zemunu. Prostire se na 1.000 m2, ima sopstveni parking i ponudu od preko 15.000 artikala.

Pored otvaranja radnji velikih formata, Mega je započela najveći investicioni projekat otvaranja maloprodajnih objekata u Srbiji pod nazivom Megica - Mega Marketić, vrijedan 40 mil EUR.


8. Retail park Surčin

Surčin je prošle godine dobio novi retail park, čiji je investitor firma Nid Projekt doo. Na površini od 2.715 m2, šoping centar okuplja 9 poznatih brendova.

Retail park Surčin se nalazi u centralnom delu Surčina, uz supermarket Lidl, a u neposrednoj blizini zgrade Opštine Surčin, doma zdravlja, crkve.

U neposrednoj blizini se uskoro planira i gradnja velikog naselja stanova.

Kako je prilikom otvaranja istakao predsjednik opštine Surčin Stevan Šuša, izgradnja šoping centra samo je prvi korak u izgradnji novog centra Surčina, koji će pored ovog kompleksa sadržati i novu zgradu opštine, policije, katastra, pošte.


9. Retail park Bor

Kompanija Bor Properties u Boru je otvorila retail park na mjestu nekadašnjeg prodajnog salona automobilske industrije Zastava iz Kragujevca u Boru.

Vlasnik pedeset odsto firme Bor Properties je Nebojša Radović, dok ostalih 50 procenata, prema podacima Agencije za privredne registre, pripadaju proslavljenom fudbaleru Lacija, Mančester Sitija, Rome i Intera Aleksandru Kolarovu koji je i presjekao vrpcu na svečanom otvaranju u septembru kada je otvorena prva prodavnica u novom tržnom centru.


10. Novi kineski tržni centar na Novom Beogradu

Radovi na novom Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu odvijaju se predviđenom dinamikom, a otvaranje se očekuje u maju 2024. godine, rekao je direktor kompanije Eurasia Trade Centar Zou Đunvei, tokom obilaska gradilišta u novembru prošle godine.

(Foto: I.S./eKapija)
U dva velika objekta novog poslovnog prostora, zakupcima će biti ponuđeno ukupno 475 lokala.

Prema riječima Zou Đunveija, sve više zakupaca iz starog Kineskog centra u bloku 70, koji je izgorio, zainteresovano je za prelazak u novi prostor.

Predstavili smo vam 10 investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je riječ o trgovinskim centrima. Svakako pogledajte kompletnu listu OVDJE.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obeležile 2023. godinu iz oblasti SAOBRAĆAJA, INDUSTRIJE, KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE, NEKRETNINA, TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.