NavMenu

Deflacija u Crnoj Gori drugi mjesec zaredom - Cijene niže 0,3%

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.12.2023. 12:17
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Public Domain Pictures)
Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u odnosu na oktobar u prosjeku niže za 0,3%, pokazuju podaci Monstata. U odnosu na isti mjesec lani, potrošačke cijene u prosjeku su porasle za 4,8%.

Kako su naveli iz Monstata, najveći uticaj na negativnu mjesečnu stopu inflacije imao je pad cijena u grupama gorivo i mazivo za motorna vozila, usluge smještaja, voće, te vazdušni prevoz putnika.

- Potrošačke cijene u periodu od januara do novembra ove godine su u poređenju sa istim periodom lani u prosjeku više za 9% - dodaju.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u novembru je u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je rast u grupama zdravlje 1%, odjeća i obuća 0,5%, te stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,1%.

- Pad cijena zabilježen u grupama prevoz 2,6%, restorani i hoteli 0,7%, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,2%, hrana i bezalkoholna pića 0,2%, rekreacija i kultura 0,2%, komunikacije 0,1%, kao i alkoholna pića i duvan 0,1% - stoji u soapštenju.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Žičara Kotor-Lovćen: Planirana izgradnja planinskog boba, odobreno zaduženje od 3 mil EUR

Vlada Crne Gore dala je preduzeći Žičara Kotor-Lovćen saglasnost o zaduživanju u iznosu od 3 mil EUR kod komercijalne banke za izgradnju planinskog boba i drugih sadržaja. Kako je pojašnjeno u informaciji, preduzeće Žičara Kotor-Lovćen obratilo se Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera zahtjevom za saglasnost za zaključenje ugovora o investicionom kreditu sa poslovnom bankom, a za potrebe dodatnog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.