NavMenu

Rezerve mrkog uglja u Beranama procjenjuju se na 30 miliona tona, a rudnik i dalje propada

Izvor: Dan Ponedjeljak, 25.09.2023. 10:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SvedOliver/shutterstock.com)Ilustracija
I pored konstantnog i upornog insistiranja javnost još nije dobila odgovor ni od države ni od vlasnika kakva je dalja sudbina beranskog Rudnika mrkog uglja koji se u poslednje vrijeme nalazi van svake funkcije. To se nije desili iako se u strateškim planovima i dokumentima nalazišta uglja knjiže kao značajan razvojni potencijal opštine Berane.

Odgovora nema i pored činjenice da se ukupne rezerve mrkog uglja na području Berana procjenjuju na 30 miliona tona i da je u jami Petnjik, svojevremeno radilo i do 600 rudara. U međuvremenu, zbog određenih dugovanja, u rudniku je došlo je do blokade računa, što je, po navodima menadžmenta, donijelo dodatne probleme. Takođe,Vlada je prije dvije godine sadašnjem vlasniku oduzela koncesije na ugalj. Da stvar bude još gora, zbog višemjesečnog kvara na staroj trafostanici rudnik je od 11. novembra prošle godine bez struje, zbog čega su podzemne vode ugrozile jamu Petnjik.

Brojne najave da će zainteresovani investitori doći u Berane i ponovo pokrenuti proizvodnju mrkog uglja ostale su mrtvo slovo na papairu, a i obećanja koja su dolazile iz Vlade da će se pružiti određena pomoć za spasavanje Rudnika nijesu pretočena u djelo.

Izvršni direktor ovog preduzeća Nikola Šćekić juče u izjavi za Dan nije mogao da kaže kakva će biti dalja sudbina rudnika.

- Sve je teško i neizvjezno zbog brojnih negativnih okolnosti. Pokušavamo da obezbijedimo napajanje strujom, međutim to ide sporo zbog toga što nam je račun u blokadi i što tamo ima neriješenih pravno imovinskih odnosa. Sve to stvara dodatne probleme oko održavanja jame. Agonija se nastavlja, jer ni država nije pružila potrebnu pomoć da se sadašnje stanje popravi, što sve zajedno odaje jednu zabrinjavajuću sliku - naglasio je Šćekić.

Bivši rudari navode da je krajnje neprimjereno što država na pravi način nije prepoznala probleme koji su pratili dešavanja u beranskom rudniku.

- Znamo da je rukovodstvo Rudnika još odavno predočilo Vladi plan kako da se izađe iz krize i izbjegne uvođenje stečaja. Znamo da je vođeno i dosta razgovora sa zvaničnicima na ovu temu, ali Vlada nije ništa uradila da kroz određene subvencije pomogne Rudniku. Takođe, ni vlasnik nije iznio jasan stav šta dalje. Prosto niko ništa ne zna, svi sliježu ramenima. Rudnik propada, a mi sjedimo kući i uzalud se nadamo da ćemo ponovo početi da radimo. I ovo je još jedna potvrda da država okreće glavu od sjevera - saopštili su bivši rudari.


Proizvodnja prekinuta prije dvije i po godine

Podsjećamo, Rudnik je od grčke kompanije Balkan Enerdži prije osam i po godina preuzelo preduzeće Metalfer iz Sremske Mitrovice. Tada je u rudniku pokrenuta proizvodnja i to nakon desetogodišnjeg zastoja. Rudnik je poslije toga upošljavao i do 150 radnika koji su radili u tri smjene. Proizvodnja je prekinuta prije dvije i po godine, kada su radnici upućeni na biro rada. Kao glavni razlog za obustavu proizvodnje navedeno je to što gubitke rudnika u Beranama godinama pokriva vlasnik iz Srbije. Tada je poručeno da on to više nije u situaciji da čini i da u datim okolnostima rudniku prijeti uvođenje stečaja. Nakon toga u rudniku je ostalo da radi petnaestak radnika na održavanju raspoložive imovine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Žičara Kotor-Lovćen: Planirana izgradnja planinskog boba, odobreno zaduženje od 3 mil EUR

Vlada Crne Gore dala je preduzeći Žičara Kotor-Lovćen saglasnost o zaduživanju u iznosu od 3 mil EUR kod komercijalne banke za izgradnju planinskog boba i drugih sadržaja. Kako je pojašnjeno u informaciji, preduzeće Žičara Kotor-Lovćen obratilo se Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera zahtjevom za saglasnost za zaključenje ugovora o investicionom kreditu sa poslovnom bankom, a za potrebe dodatnog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.