NavMenu

MF: Objavljivanje dokumentacije o hedžingu nakon prevazilaženja ograničenja u ugovorima

Izvor: Mina Petak, 20.08.2021. 09:34
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Ministarstvo finansija ima namjeru da objavi kompletnu dokumentaciju o hedžing aranžmanu kredita za auto-put, ali postoje ograničenja u ugovorima, koja u razgovorima sa bankama pokušavaju da prevaziđu, saopštili su Pobjedi iz tog resora.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović kazao je da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja obećalo da će objaviti dokumentaciju o hedžing aranžmanu za kredit za gradnju dionice autoputa Smokovac - Mateševo, pa je proglasilo tajnom.

Iz Ministarstva su kazali da su detalji tog aranžmana već objavljeni, kao i dodatno objašnjeni u Skupštini u odgovorima ministra na poslanička pitanja.

Oni su naveli da će dokumentacija potvrditi sve već objavljene detalje, kao i to da je taj aranžman uspješan za državu.

Postupak kojim se država zaštitila od valutnog rizika kredita za auto-put je, kako su kazali, sproveden u skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu i uz saglasnost Vlade, kao i po međunarodnim standardima.

- Odredbe ISDA ugovora definisane su tokom pregovora sa svakom od banaka pojedinačno i sadrže klauzule povjerljivosti, koje se odnose na sam ISDA ugovor, kao i na svaku pojedinačnu transakciju koja proizilazi iz ISDA ugovora - pojasnili su iz Ministarstva.

Oni su kazali da narušavanje klauzula o povjerljivosti predstavlja visok reputacioni rizik za Crnu Goru, u odnosu na buduće aranžmane države.

- Iz navedenog razloga dokumentacija je označena stepenom tajnosti interno u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka - dodali su iz Ministarstva.

Pristup ovim podacima, shodno zakonu, imaju predsjednici Crne Gore, Skupštine i Vlade, članovi skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost i za antikorupciju, kao i pravosudni organi.

Hedžing aranžmanom, kako su ranije saopštili iz Ministarstva, smanjena je kamata za kredit Exim banke sa dva odsto dolarskog na 0,88% u eurima.

Aranžman je sklopljen sa četiri banke - američkim Merrill Lynch International i Goldman International, njemačkom Deutsche Bank i francuskom Societe Generale.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.