NavMenu

Za punih šest godina oslobađanja za autoput 257,2 mil EUR

Izvor: Mina Četvrtak, 22.07.2021. 07:39
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Oslobađanja od dažbina na projektu izgradnje auto-puta su za punih šest godina dostigla iznos od 257,2 mil EUR, pokazuju podaci Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

- Za punih šest godina, odnosno od marta 2015. godine, kada je zvanično počela izgradnja dionice auto-puta Smokovac-Mateševo, pa do maja ove godine, oslobađanja od dažbina na tom projektu dostigla su iznos od 257,2 miliona EUR - rekli su iz ASP-a.

Ta suma, kako tvrde, nije konačna, jer se odnosi samo na poreska i carinska oslobođenja, ali ne i na oslobođene naknade po osnovu korišćenja kamena za ugradnju u dionicu auto-puta.

- Koncesiona naknada za korišćenje kamena se ne plaća državi Crnoj Gori, a do sada nije poznat tačan iznos koliko je po tom osnovu moglo da se prihoduje od gradnje dijela auto-puta Smokovac Mateševo - dodaje se u saopštenju.

Iz ASP-a su precizirali da oslobađanja od poreza na dodatu vrijednost (PDV) do kraja maja ove godine iznose 166,7 mil EUR.

- U prvoj polovini ove godine tempo oslobađanja PDV-a ukazuje na nešto intenzivniju aktivnost na završetku dionice, za razliku od prošle - covid godine, kada izvođač radova od avgusta, pa do kraja te godine, nije iskazivao oporezivi promet - objasnili su iz ASP-a.

Prema podacima ASP-a, oslobađanja od poreza i doprinosa na zarade stranih državljana kod glavnog izvođača radova, kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), do početka maja ove godine dostigla su iznos od najmanje 32,3 mil EUR.

- Istovremeno, podaci u posjedu ASP-a pokazuju da povraćaj akciza na gorivo za CRBC i podizvođače, zaključno sa prvim kvartalom ove godine, iznosi preko 10,2 mil EUR - dodali su iz ASP-a.

Iz ASP-a su saopštili da glavni izvođač i podizvođači, angažovani na projektu, imaju pravo na povraćaj dijela akciza na gorivo, pa je najviše - oko 6,5 miliona vraćeno CRBC-u, Bemaxu oko 2,2 miliona, Cijevni Komerc 907 hiljada, Montenegro Petrolu 680 hiljada, Ramelu 2,9 hiljada, Kodaru hiljadu EUR.

- Oslobađanja plaćanja carine i PDV-a pri uvozu u međuvremenu nijesu uvećavana i ona od ranije iznose preko 48 miliona EUR. Najveći dio ove vrste oslobađanja bio je na početku realizacije projekta ka Mateševu, koji je u javnosti odavno dobio obrise kontroverzne i ekonomski neisplative investicije - kazali su iz ASP-a.

Dionica Smokovac-Mateševo je duga oko 42 kilometra, a ugovor o izgradnji zaključen je na 809 miliona EUR.

Iz ASP-a su podsjetili da završetak izgradnje kasni pune dvije godine, što povećava ukupne troškove investicije, koji će, zajedno sa naknadno ugovorenim radovima, premašiti milijardu EUR. To će, kako tvrde, dionicu crnogorskog auto-puta uvrstiti među najskuplje u Evropi.

- Završetak izgradnje se očekuje na jesen ove godine, ali je to teško očekivati, a posebno imajući u vidu dinamiku do sada povučenog iznosa kineskog kredita i budžetske projekcije o isplatama, koje su predviđene ne samo u ovoj, već i u narednoj godini - zaključili su iz ASP-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.