NavMenu

Počinje realizacija ideja prvog predakceleracijskog programa BoostMeUp - Odabrano šest najboljih ideja

Izvor: eKapija Nedjelja, 10.05.2020. 12:46
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock.com)
U okviru prvog predakceleracijskog programa u Crnoj Gori BoostMeUp odabrani su timovi sa najboljim inovativnim idejama, saopšteno je iz Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis.

BoostMeUp prvi predakceleracijski program namijenjen inovatorima, razvojnim timovima u ranoj fazi preduzetničkog poduhvata, kao i preduzetnicima koji namjeravaju da iznesu nove i inovativne proizvode ili usluge na tržište. Sprovodi ga IPC Tehnopolis u partnerstvu sa kompanijom Amplitudo i Naučno-tehnološkim parkom Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke.

Za učešće na programu se prijavilo 47 timova sa inovativnim idejama, od čega je 19 timova odabrano da u okviru Bootcamp-a predstavi svoje ideje.

- Usljed trenutne situacije izazvane virusom korona, četvorodnevni online Bootcamp je održan pomoću platforme Zoom u periodu od 13. do 16. aprila. U okviru Bootcamp-a timovi su imali priliku da prezentuju svoju ideju, odgovaraju na pitanja i rade sa predstavnicima konzorcijuma projektnih partnera i međunarodnim, regionalnim i nacionalnim mentorima - navodi se u saopštenju.

Ideje i timovi ocjenjivani su na osnovu 5 kriterijuma, i to oblast djelovanja i usklađenost sa prioritetima Strategije pametne specijalizacije, tim, stepen razvojne faze projekta, inovativnost i konkurentska tržišna rješenja i pitch.

- Od 19 timova koje je učestvovalo, šest ideja koje su u Bootcamp-u ocijenjene kao najbolje i sa najvećim potencijalom za rast i razvoj odabrane su da budu dio četvoromjesečnog programa predakceleracije BoostMeUp. Odabrani timovi su Flourish, Seljak.me, Orhis, Zahn 265, Solar Villager, Sunrocket Solar Cooker. Oni že u okviru programa dobiti finansijsku podršku od po 4.500 EUR po timu, mentorski program u 7 modula, usluge korišćenja coworking prostora Code Hub Nikšić, FILA inovacione laboratorije, biotehnološke laboratorije, prostora za izradu brzih prototipa - kažu iz Tehnopolisa

Kako navode, dodatno je pet ideja, koje su po mišljenju konzorcijuma projektnih partnera i mentora ocijenjeno sa potencijalom za dalji rast i razvoj, dobilo priliku da takođe budu dio navedenog četvoromjesečnog programa i da dobiju svu definisanu nefinansijsku podršku kao i najuspješnijih 6 timova. Timovi koji su dobili ovu podršku su Partour, Innat, Light4Life, Smart Bike Parking System, Pločasti vjetrogenerator za autoput i urbane sredine.

- Veoma važan aspekt prilikom ocjenjivanja bila je usklađenost sa Strategijom pametne specijalizacije, koja omogućava jačanje konkurentnosti ekonomije kroz povezivanje sopstvenih snaga u istraživanju i inovacijama sa potrebama i razvojnim mogućnostima privrede. Postizanje glavnog cilja S3, odnosno modernizovana i konkurentna Crna Gora, bazira se na četiri ključna strateška prioriteta održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, energija i održiva životna sredina, održivi i zdravstveni turizam i informaciono-komunikacione tehnologije (IKT)


Iz Tehnopolisa kažu da Već od ponedjeljka, 11. maja, svi timovi nastavljaju sa daljim razvojem svojih ideja zajedno sa mentorima.

- Čitav program nastavlja da se realizuje, a u skladu sa aktuelnim dešavanjima i preporukama koje budemo dobijali. Pred odabranim timovima je veliki broj radionica, obuka, konsultacija i rada na razvoju ideja koje će biti organizovane online ili u IPC Tehnopolis, sve do samog finala programa, koje će biti organizovano 22. septembra 2020. godine u okviru Western Balkan Startup Forum-a 2020 koji IPC Tehnopolis organizuje po drugi put. U okviru navedenog međunarodnog događaja će biti organizovano takmičenje - Montenegro Pitching Contest na kojem će timovi koji su uspješno završili program imati priliku da predstave svoje inovativne ideje kao i znanje i vještine koje su stekli kroz rad u okviru programa pred potencijalnim investitorima, biznis anđelima, predstavnicima nacionalne i međunarodne biznis zajednice i institucija iz zemlje i regiona - navodi se u saopštenju.

Nakon završetka programa korisnicima će biti obezbijeđena podrška Biznis inkubatora za dalji razvoj svoje ideje kao nastavak ovog programa, a koja pored ostalog podrazumijeva korišćenje resursa data centra, laboratorije za industrijski dizajn, FILA inovacione laboratorije i dvije biotehnološke laboratorije, kao i korišćenje coworking prostora i ostale infrastrukture IPC Tehnopolis, Naučno-tehnološkog parka Crne Gore i kompanije Amplitudo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.