NavMenu

Vučić posle sastanka sa Orbanom: Na graničnom prelazu Srbije i Mađarske pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu za građane obe zemlje

Izvor: RTS Nedelja, 20.08.2023. 14:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Richard Peterson)Ilustracija
Srbija i Mađarska pokušaće da naprave jedan kontrolni punkt za građane Srbije i Mađarske na graničnom prelazu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

- Očekujemo podršku EU. Pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu, ne dve za građane Srbije, Mađarske, nešto najveće što zahteva stotine miliona evra ulaganja. Prvi put smo razgovarali i prvi put ćemo to ponuditi i našim rumunskim prijateljima, na tromeđi. To je za Reske-Horgoš od izuzetnog značaja - naglasio je Vučić.

Predsednik Vučić izjavio je da je bilo reči o brojnim projektima, od izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, atletskom stadionu, i smeštajnim kapacitetima za gas.

Kako je rekao, sa zvaničnicima Mađarske razgovarano je o brojnim projektima i o izgradnji pruge Beograd-Budimpešta.

- Srpski deo ćemo završiti na vreme ili pre vremena. Zamolio sam premijera Orbana da mađarska strana sa kineskim izvođačima ubrza taj deo na mađarskoj terotiriji da bismo za dve godine mogli da idemo Beograd-Budimpešta za dva sata i 40 minuta - kazao je predsednik Vučić.

Razgovarali su, kako je dodao, i o smeštajnim kapacitetima za gas.

- Zahvalni smo mađarskoj vladi na svemu. Razgovarali smo i o mogućim opasnostima vezanim za energetsku bezbednost obeju zemalja i dogovorili se kako da politički reagujemo i suštinski zaštitimo interese obeju zemalja - istakao je Vučić.

Predsednik je naveo da je jedna od važnih stvari bilo i Svetsko prvenstvo u atletici.

- Mađarska na fantastičan način gradi svoje sportske kapacitete i preuzimaju organizacije međunarodne i dovode ih u Budimpeštu, od vodenih sportova do mnogih drugih. Razmišljajući o Expu ponudili smo dodatnu saradnju sa Mađarskom. U širem master planu osim fudbalskog nacionalnog stadiona želimo da izgradimo onakav atletski stadion kakav smo videli juče - naglasio je Vučić.

Tu, napominje, postoji problem kojim se bave i oko naših novih stadiona izgrađenih po UEFA standardima - ko će da ih održava i kako ćemo da obezbeđujemo veliki broj događaja na godišnjem nivou.

- Zato ćemo u narednim mesecima pronaći neku od najboljih svetskih kompanija koja to može da radi za nas i onoga što možemo da napravimo od sadržaja za naše ljude - kazao je Vučić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.