NavMenu

EBRD pokreće ENEF II fond za Zapadni Balkan, uz podršku EU sa 71 mil EUR

Izvor: Beta Sreda, 13.03.2024. 16:26
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/moerschy)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da uz podršku i dodatno finansiranje EU sa 71 mil EUR pokreće investicioni fond "Enterprise Expansion Fund II" (ENEF II), koji ima za cilj da podrži kompanije sa visokim razvojnim potencijalom, a koje posluju u regionu Zapadnog Balkana. ENEF II je prikupio 57 mil EUR investicija od svojih inicijalnih investitora, među kojima su EBRD, EU, Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i nemačka razvojna banka KfW.

Na zvaničnom predstavljanju održanom u Beogradu, Banca Intesa je objavila svoju nameru da uloži do sedam miliona evra u ENEF II, što predstavlja prvo ulaganje jednog privatnog investitora u fond.

Evropska unija će, takođe uložiti još sedam miliona evra, što će ukupnu vrednost fonda i raspoloživi kapital za investiranje uvećati na 71 mil EUR.

Fond ENEF II nudi vodećim malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu niz finansijskih instrumenata, od manjinskog investiranja u kapital i dokapitalizacije, preko hibridnih instrumenata duga i kapitala, do klasičnog kreditiranja.

Cilj fonda je da finansira između 15 i 20 kompanija, sa pojedinačnim plasmanima u rasponu od 0,5 mil EUR do osam miliona.

ENEF II, kako je navedeno, investicije dopunjuje sveobuhvatnim savetodavnim uslugama kako pre, tako i nakon ulaganja, osnažujući preduzeća veštinama i alatima koji su im neophodni za izgradnju otpornih i uspešnih poslovnih sistema.

Fond takođe ima za cilj da podrži posvećenost kompanija održivom razvoju tako što će ih putem svojih instrumenata podrške motivisati da se usklade sa najboljim praksama u oblasti zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja (ESG).

U organizaciji Ambasade Italije u Srbiji, svečanom otvaranju u Beogradu prisustvovali su, ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ambasador Italije u Srbiji Luka Gori, nemačka ambasadorka u Srbiji Anke Konrad i predstavnici 70 kompanija iz Srbije, šireg regiona i Italije kako bi saznali o mogućnostima finansiranja.

Direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli rekao je da je učešćem u ENEF II Banka Inteza, postala prva komercijalna investitorska institucija koja doprinosi kapitalu fonda.

- Radujemo se bliskoj saradnji u obezbeđivanju neophodnog rasta kapitala inovativnim i visokopotencijalnim malim i srednjim preduzećima (MSP) - rekao je Kolanđeli.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre ocenio je da inicijativa o fondu dolazi u pravom trenutku, budući da je EU na kraju priprema za novi Plan razvoja za Zapadni Balkan i reformsku agendu.

- Važan deo planiranih reformskih mera usmeren je ka razvoju privatnog sektora i unapređivanju poslovnog okruženja, kako bi se povećao privredni rast u kom MSP sektor igra ključnu ulogu - rekao je Žiofre.

Dodao je da će 26 mil EUR biti pridodati Team Europe naporima čime će se pojačati podrška MSP.

Predsednik Izvršnog odbora banke Inteza Darko Popović rekao je da saradnjom sa EBRD, Inteza pronalazi nove modele za osnaživanje MSP, ne samo u Srbiji, već i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana, doprinoseći na taj način jačanju ekonomskih veza, kao i privreda pojedinačnih zemalja, ali i celokupnog regiona.

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora na Zapadnom Balkanu, koji uključuje privrede Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sverne Makedonije i Srbije.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.