NavMenu

Erste banka i KfW potpisali ugovor o kreditnoj liniji od 30 mil EUR

Izvor: PR Četvrtak, 21.12.2023. 10:07
Komentari
Podeli
(Foto: Erste banka)
KfW Razvojna banka i Erste banka Srbija potpisale su ugovor o kreditnoj liniji u ukupnoj vrednosti od 30 mil EUR za podršku zelenim inicijativama i razvoju konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) i poljoprivrednih gazdinstava u ruralnim oblastima Srbije.

Sredstva za ovaj projekat Vlada Nemačke odobrila je Republici Srbiji. Nemačka saradnja, na taj način, preko KfW-a, želi da podrži ciljeve Vlade Srbije u promovisanju zelenih investicija, kao i mikro, malih i srednjih preduzeća u ruralnim područjima.

Tranša od 10 mil EUR biće usmerena na finansiranje investicija za unapređenje efikasnosti korišćenja prirodnih resursa, recikliranje resursa i smanjenje štetnih emisija u cilju zaštite životne sredine. Iz ove tranše, Erste banka će odobravati kredite mikro, malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednim gazdinstvima i lokalnim samoupravama, koji po uspešnom završetku projekta imaju mogućnost da ostvare pravo na bespovratna sredstva u vrednosti od 10% iznosa kredita.

Druga tranša, u vrednosti od 20 mil EUR, namenjena je za različite vidove investicija u jačanje konkurentnosti ruralnih sredina, takođe kroz kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava.

- Zahvaljujući tome što delimo iste vrednosti sa našim partnerom KfW-om kada su ESG principi u pitanju, obezbedili smo lakši pristup povoljnijim izvorima finansiranja za naše klijente. Zelene investicije su investicije u budućnost i obaveza su ne samo svake kompanije, već i svakog stanovnika ove planete kao doprinos očuvanju životne sredine. S druge strane, obezbeđivanjem jednakih mogućnosti za razvoj na čitavoj teritoriji Srbije pomažemo ne samo da se smanji nejednakost, već i da se kreiraju uslovi za bolji život i van najvećih gradova - izjavila je Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste banke.

- Podrška zelenom i ruralnom finansiranju jedan je od glavnih ciljeva Nemačke razvojne saradnje u Srbiji i uvereni smo da smo sa našim dokazanim partnerom, Erste Bankom, na pravom putu da taj cilj ostvarimo. Ovaj novi sporazum deo je zajedničkih programa sa Vladom Srbije koji će pružiti dodatnu podršku srpskoj privredi i finansijskom sektoru u podsticanju socio-ekološke tranzicije i pripremi mikro, malih i srednjih preduzeća za ulazak na tržišta EU - rekao je Ridiger Hartman, direktor beogradske kancelarije KfW-a.

KfW je nemačka razvojna banka i jedna od vodećih globalnih razvojnih banaka. Osnovana je 1948. godine i 80% je u vlasništvu savezne vlade i 20% u vlasništvu saveznih država. Poslovni sektor KfW Razvojne banke realizuje projekte finansijske saradnje sa zemljama i ekonomijama u razvoju u ime Savezne Republike Nemačke. KfW Razvojna banka zapošljava oko hiljadu ljudi u svom sedištu u Frankfurtu na Majni i skoro 400 stručnjaka na preko 60 međunarodnih lokacija koji sarađuju sa partnerima širom sveta. Njihov cilj je borba protiv siromaštva, osiguranje mira, zaštita životne sredine i klime i promovisanje pravedne globalizacije. KfW je kompetentan i strateški savetnik za aktuelna pitanja razvojne politike.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.