NavMenu

Otpad u industriji lepote - Kupci apeluju na brendove da uvedu održiviju ambalažu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 25.12.2023. 09:17
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay/silviarita)
Skoro svaki drugi kupac proizvoda za lepotu spreman je da plati više za proizvode koji dolaze u održivom pakovanju, a čak 81% potrošača veruje da industrija treba aktivno da smanji upotrebu plastike u pakovanju, pokazala je anketa koju je sprovela kompanija CleanHub, koja se bavi prevencijom plastičnog otpada.

Objavljena pred Božić - kada se procenjuje da 26% potrošača kupuje nove proizvode za lepotu - studija pruža procenu šta klijenti žele da vide u smislu održivosti.

Ispitanici - ukupno 523 potrošača uzrasta od 18 do 65 godina - jasno su stavili do znanja da održiva sertifikacija brenda za lepotu ima uticaj na njihove navike u kupovini. Oko 63% tvrdi da im je 'čista lepota' 'izuzetno ili veoma važna', dok je skoro polovina (47%) izjavila da bi bila spremna da plati više za proizvode koji dolaze u održivom pakovanju.

Dodatnih 20% ispitanika ankete reklo je da bi razmotrilo plaćanje više za proizvod u zavisnosti od faktora kao što su brend ili kvalitet.

Što se tiče materijala koje potrošači žele da vide u industriji, ispitanici su naveli sledeće:

- Reciklabilna plastika (47%)

- Punjive posude (40%)

- Staklo (39%)

- Biorazgradiva plastika (36%)

- Papir i kartonske kutije (35%)

- Organsko pakovanje (30%)


Otpad u industriji lepote

Procenjuje se da industrija lepote proizvodi najmanje 120 milijardi tona otpadne ambalaže godišnje - od čega se 70% odnosi samo na ambalažu.

Stope recikliranja plastike u ovoj industriji ostaju niske. Britansko veće za lepotu ukazuje da 14% plastične ambalaže za kozmetiku završi u reciklažnom postrojenju, pri čemu se samo 9% zaista reciklira.

Stoga potrošači proizvoda za lepotu žele da brendovi postanu transparentniji i preuzmu aktivniju ulogu u komunikaciji. Anketa je otkrila da skoro tri četvrtine (72%) želi da zna šta brendovi rade kako bi sprečili da njihovi proizvodi završe u okeanima ili deponijama, dok je 69% tvrdilo da bi trebalo da preduzmu "aktivniju ulogu u promovisanju ekološki osvešćenog ponašanja među svojim kupcima."

Uprkos takvim zabrinutostima, 49% ispitanika veruje da brendovi lepote podržavaju svoje sertifikate o održivosti odgovarajućim aktivnostima, dok samo 17% kaže da ne veruje tvrdnjama brendova u industriji. Većina ispitanika, njih 70%, istražuje ekološke sertifikate brendova koje biraju za kupovinu.


Održiva ambalaža važna potrošačima

Ispitanici su visoko rangirali ambalažu i otpad u smislu važnosti prilikom kupovine proizvoda za lepotu. Potrošači su svoje prioritete rangirali u sledećem redosledu:

- Netoksično

- Bez okrutnosti

- Održiva ambalaža

- Organski sastojci

- Nula otpada

- Ekološki uticaj

- Veganski

Komentarišući apele potrošača za održivijom ambalažom u sektoru, Niki Stouns, potpredsednica marketinga u CleanHub, primetila je da trend čiste lepote raste poslednjih godina i sada mnogi potrošači smatraju to neophodnim prilikom kupovine proizvoda.

- Iako je prvobitno usmeren na štetne sastojke, obuhvata i bespotrebno pakovanje - od kojeg je mnogo nereciklabilno i završava na deponijama. Ako više potrošača svesno bira da se udalji od ovih proizvoda, industrija će sigurno slediti.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.