NavMenu

Digitalni pasoši proizvoda za tekstil postaju obavezni 2030: Šta kompanije već sada treba da znaju

Izvor: eKapija Petak, 15.12.2023. 13:02
Komentari
Podeli

(Foto: Orna Wachman from Pixabay)
Ulazite u prodavnicu, vidite jaknu koja vam se dopada, skenirate kod i saznajete sve – gde je nabavljen materijal, koliko je vode i energije potrošeno u svakoj fazi proizvodnje, u kojoj zemlji je sašivena, pa i ko ju je sašio, da li je imala prethodne vlasnike, koliko dugo su je nosili, da li su ušili neko dugme. Zvuči kao naučna fantastika? Upravo će se to dešavati od 2030. godine kada digitalni pasoši proizvoda za tekstil postaju obavezni u EU.

Uveliko se spekuliše kako će tačno izgledati ovaj pasoš, ali izvesno je da će sadržati informacije o ekološkom otisku proizvoda, od materijala koji su upotrebljeni, životnog ciklusa proizvoda, vlasništvu, popravkama, garantnom roku. Ideja je da kupac ili zainteresovana strana skenira QR kod čime dobija uvid u sve informacije, čime se rešava veliki problem modne industrije, a to je nedostatak transparentnosti.

Pasoši mogu biti bazirani na oblaku ili blokčejnu. To znači da preduzeća ne mogu retroaktivno manipulisati podacima bez jasnog obaveštenja da je izvršena izmena, čime se obezbeđuju najviši standardi validnosti podataka tokom životnog ciklusa proizvoda.

Pasoš je deo strategije EU za održivi i cirkularni tekstil čiji je cilj promovisanje transparentnosti, održivosti i odgovornog potrošačkog ponašanja u industriji odeće.

Tekstilna industrija odgovorna je za 10% globalnih emisija gasova staklene bašte. U Evropi, to je četvrti sektor sa najvećim uticajem na klimatske promene, nakon hrane, stanovanja i transporta.

Nije slučajnost što su tekstil, zajedno sa baterijama i materijalima za građevinsku industriju, odabrani od strane Evropske unije kao jedni od prvih proizvoda koji moraju da se pridržavaju propisa o Digitalnom pasošu proizvoda (DPP).


Koje informacije će pasoš sadržati

Pasoš bi trebalo da pruži sveobuhvatni pregled životnog ciklusa proizvoda. Ovo su zasad osnovne relevantne informacije koje će morati da budu dostupne putem proizvodnog pasoša:

Detalji o proizvodu: Ključne specifičnosti proizvoda, sa osnovnim informacijama poput jedinstvene oznake, brenda, modela i rezimea.

Informacije o lancu snabdevanja: Mapiranje procesa proizvodnje odeće, uz navođenje svih učesnika i njihovih uloga.

Podaci o materijalu: Spisak materijala koji čine proizvod, njihova prirodu, izvor i ekološki efekti, uključujući i potencijalne opasnosti.

Potrošnja energije: Ocene efikasnosti, podaci o potrošnji i povezani ekološki faktori.

Detalji o životnom ciklusu proizvoda: Potpuni prikaz putovanja proizvoda, od stvaranja do odlaganja.

Popravka i dugovečnost: Uvid u životni vek proizvoda, opcije popravke i dostupnost delova, čime se pomaže u proceni trajnosti.

Uputstva za recikliranje: Podaci o reciklabilnosti proizvoda, uz uputstva za njegovo rastavljanje i pravilno odlaganje radi podrške smanjenju otpada.

Priznanja i oznake: Prikazivanje sertifikata za ekologiju ili održivost koji potvrđuju cirkularne i održive proizvode.


Poznati brendovi već testiraju pasoše

U tekstilnoj industriji sprovedeno je nekoliko inicijativa i pilot projekata kako bi se implementirao Digitalni pasoš proizvoda.

Na primer, pilot projekat Trace4Value u Švedskoj je jedna takva inicijativa koja ima za cilj promovisanje održivosti i transparentnosti u skladu sa strategijom EU.

U ovom projektu učestvuju institucije poput SIS Švedski institut za standarde, kao i modni brendovi poput Marimekko i Kappahl, koji testiraju proizvodne pasoše na određenim proizvodima. Učešćem u ovom pilot projektu, ovi brendovi proaktivno promovišu transparentnost i održivost u svojim lancima snabdevanja.

Etablirani brendovi poput Loro Piana, Nobody’s Child, Burberry i Stella McCartney već najavljujući probne programe DPP-a za svoje proizvode. Čak i univerzalno poznati brendovi brze mode poput H&M-a počinju da istražuju upotrebu ovih pasoša.


Izazovi – Standardizacija podataka

Ipak, implementacija proizvodnih pasoša već se suočava sa određenim izazovima. Standardizacija metoda prikupljanja podataka širom industrije ključna je kako bi se obezbedila doslednost i uporedivost informacija.

Postizanje usvajanja pasoša na nivou celokupne industrije i koordinacija napora takođe su ključni izazovi koji treba rešiti.

Pored toga, nesigurnost u vezi sa vremenskim okvirom za implementaciju pasoša postoji zbog kašnjenja u regulatornom procesu i potrebe za novim unificiranim sistemom podataka.

Ono što je sigurno je da primena ovih pasoša zahteva saradnju i koordinaciju između različitih zainteresovanih strana, uključujući nacionalne vlasti, brendove, proizvođače i tehnološke kompanije.

M. D.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.