NavMenu

Kako da privučete kupce, a da ih ne varate?

Izvor: eKapija Utorak, 18.06.2013. 18:29
Komentari
Podeli

Najpre umilno, a zatim i bespoštedno zasipanje reklamnim porukama i sloganima iz svih oruđa, a na kraju bes i zatvaranje kupaca pred "agresijom marketinga" – tako su mnogi doživeli i opisali prvu "marketinšku deceniju" ovog veka u Srbiji. Druga je, na sreću, već potvrdila "povratak kralja"...

Slučajno nalik naslovu iz Tolkinove trilogije "Gospodari prstenova", jedan Englez je opet u Beogradu nedavno uzviknuo upravo to:

Sadržaj je kralj! (Tom Bauman, direktor produkcije BBC)

Kvalitetan sadržaj je temelj kvalitetnog marketinga, koji se pak, u eri Interneta često i poistovećuje sa kontent marketingom (eng. content = sadržaj). To je pravac kojem se firme i agencije, prateći svoje klijente, sve više okreću. To je takođe i suština savremenog kontent-marketinga – osmišljavati, stvarati i deliti sa kupcima suvisli sadržaj koji željene kupce pleni lakoćom prihvatanja, na duge staze, a opet snažno i emotivno.

Drugim rečima, pričajte zanimljivo o kulinarskim receptima kada želite da reklamirate svoje začine ili posuđe, o majstorskim trikovima kada želite da reklamirate alat ili servis, o lepoti ili zdravlju kada reklamirate vodu, kreme, hranu... Istaknite aspekte i finese koji su samo vama znani, primećujte ono što inače dobro znate da radite, pitajte otvoreno, slušajte pažljivo, komunicirajte i smejte se neusiljeno, savetujte iskreno a kudite odmereno...

Na taj način se "konzumentima sadržaja" neprestano saopštava i ponavlja samo jedna suštinska poruka:

- Ovo smo mi. Ako smo u stanju da razmišljamo na način koji je vama blizak, onda možete da nam verujete i tada kada govorimo o svojim proizvodima, uslugama – o sebi!

Tako se gradi i neguje brend, koji će zatim lakše "isplivati" iz podsvesti istomišljenika (kupaca) kada "prelama odluku".

Mlađi kupci se tome okreću sasvim spontano, u sebi svojstvenim dimenzijama savremenog življenja, a oni iskusniji kroz povratak poluzaboravljenim ikonama "starih, dobrih vremena". Teško je zapravo generacijski razdvojiti one koji bi se protivili tome da svoju pažnju posvete nečemu što ih istinski interesuje i zanima; nešto što lako prepoznaju, o čemu rado čitaju, slušaju ili gledaju, pričaju, "lajkuju", dele i preporučuju...

Te "male tajne velikih majstora" kontent marketinga nekada su postajale kultne ikone preko novina, radija i TV ekrana, a sada su daleko mnogobrojnije i karakteristične najpre za "online populaciju" i digitalni marketing. U digitalom svetu se kvalitetan sadržaj jeftinije i lakše proizvodi nego u konvencionalnim medijima; takav sadržaj može biti fotografija, tekst, video zapis, melodija, kombinacija svega navedenog – ali suština njegovog kvaliteta ostaje nepromenjena – uprošćeno, to je sadržaj koji se rado deli sa drugima jer tu je snaga online sveta. Bilo zato što je koristan, lep, duhovit ili jedinstven, ličan, emotivan, zarazan – takav sadržaj mora da prati usklik "Vidi ovo!". Tako izborom, a ne nametanjem, kruži i širi se u grupama istomišljenika, i onda nenapadno može i da nosi etikete toga što se oglašava.

Razmišljate smelo o svemu ovome i sigurno ćete lakše sagledati sopstvene proizvode i usluge, pre nego što krenete u konkretno "marketiranje". Kupci u Srbiji postaju pravi "nosioci prstena"...

(Napomena: autor teksta je Velibor Antić, direktor online sektora "Trident Media Grupe")

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.