Izvor: eKapija | Utorak, 20.12.2011.| 14:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako da zaradite ako imate veb sajt?

Kao jedna od najbrže rastućih industrija, prema podacima sa početka 2011. godine Internet ima više od 2 milijarde korisnika u svetu (oko 476 miliona u Evropi). U odnosu na period od pre 10 godina, u pitanju je rast od zapanjujućih 480,4%. U ovom gigantskom auditorijumu mnogi su prepoznali šansu da, bez većih ulaganja, ostvare basnoslovnu zaradu koja se vezuje za tvorce neke od najvećih pretraživačkih sistema, online prodavnica i društvenih mreža.

Naravno, par decenija posle, analizirajući veliki broj uspešnih i manje uspelih primera, shvatamo da prilike za zaradu ipak ima, mada to zavisi od brojnih faktora poput originalnosti i poznavanja tržišta i tehnologije, kao glavnih preduslova da se krene sa online biznisom.

Ono što karakteriše i naše tržište je veliki broj web sajtova, nastalih iz entuzijastičnih pokušaja da se zakorači u tada nepoznatu oblast i vizionarski kreira prilika, a danas, u tržište koje je došlo do određenog stepena razvoja, ali sa velikom potrebom da se dalje edukuje i unapređuje. U tom smislu, u ovom i narednim izdanjima "eKapije" donosimo vam niz saveta kako da poboljšate učinak vašeg Internet oglašavanja, optimizujete oglasni prostor i jednom rečju – maksimalno iskoristite vašu online investiciju. Uz napomenu da bi za ovu vrstu posla trebalo registrovati firmu.

Dobro poznavanje čitalaca je pola posla

I sada da se vratimo na pitanje iz naslova. Pretpostavljamo da ste među onima koji planiraju da zakorače u online vode ili ste već tu, ali biste želeli da napravite korak napred. Pre nego što vam ukažemo na tehničke i kreativne mogućnosti koje su vam na raspolaganju, vratićemo se na sam početak – čime se vaš veb portal bavi?

Ono što predstavlja suštinu je poznavanje svrhe portala, bilo da je u pitanju prodaja, zabava, informisanje, kreiranje platforme za B2B poslovanje ili nešto treće. Čest slučaj u praksi je želja da se nekoliko različitih tema, oblasti prikaže na istom mestu. Osim informativnih portala iza kojih stoji ozbiljna i mnogoljudna redakcija, brojni primeri su pokazali da su upravo "niche sajtovi" ti koji su uspeli biranim i stručnim sadržajem za targetiranu populaciju da privuku i više poseta i više oglašivača. Dakle, fokus je ono što je u ovom slučaju presudno i što donekle važi i za štampane medije – diferencirana populacija i tematski okvir koja povezuje sve komponente.

Činjenica je da određeni online sadržaj može da vidi prilično široka populacija, ali to ne znači da s tom mišlju treba i da se pristupi njegovom kreiranju. Samo oni koji dubinski poznaju svoju čitalačku publiku (starosnu grupu, hobije, životni standard, interesovanja, bračni status...) znaju kako da je privuku i "navedu" da dođe ponovo, a to omogućava i efektno planiranje razvojnih i marketinških aktivnosti.

Prodaja oglasa bez prodavca

Sajtovi koji su dobro koncipirani na taj način da ciljanoj populaciji serviraju ažuiran i kvalitetan sadžaj, postaju interesantni i za oglašivače, kao i oglasne mreže koje se bave plasiranjem kontekstualnih kampanja. Kod njih je isporuka oglasa u uskoj vezi sa sadžajem vašeg sajta, kao i sa ključnim rečima koje je oglašivač definisao za svoju kampanju. Na taj način svakom vašem pojedinačnom posetiocu ciljano će se prikazivati oglasi isključivo u vezi sa tematikom koja ga zanima, čime se značajno povećava šansa da ćete zadobiti njegovo interesovanje, ali i ostvariti veću zaradu od oglasa.

Saradnja sa oglasnom mrežom je pogotovo značajna ako u svom timu nemate saradnike za prodaju oglasnog prostora, jer time dobijate i klijente same mreže. Takođe, odlično je rešenje i za neiskorišćene oglasne površine koje bez razlike imaju gotovo svi veb portali, usled aktuelnih ekonomskih (ne)prilika.

U slučaju oglasne mreže "ZepterADS", vlasinici portala mogu jednostavno da se registruju online na www.zepterads.rs, da postave kodove i kanale, i kampanje renomiranih lokalnih i globalnih brendova će početi da se isporučuju na odabrane oglasne pozicije u najkraćem mogućem roku. Pri tome, možete da izaberete vrstu oglasa koja je najprilagođenija i najprivlačnija za tematiku i žanr vašeg sajta, bilo da se radi o tekstualnim oglasima (sa slikom), banerima, video ili in-text oglasima. Istovremeno, sistem automatski analizira sve komponente značajne za uspešnu realizaciju kampanje i selektivno prikazuje rich media oglase isključivo onim korisnicima koji imaju širokopojasni pristup internetu i mogu i da ih vide. U ovom slučaju, to su atraktivni video oglasi koji omogućavaju prikazivanje multimedijalnog sadržaja poput TV reklame, reklamnog spota, korporativnog, edukativnog ili promo filma.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.