NavMenu

Kako da zaradite ako imate veb sajt?

Izvor: eKapija Utorak, 20.12.2011. 14:18
Komentari
Podeli

Kao jedna od najbrže rastućih industrija, prema podacima sa početka 2011. godine Internet ima više od 2 milijarde korisnika u svetu (oko 476 miliona u Evropi). U odnosu na period od pre 10 godina, u pitanju je rast od zapanjujućih 480,4%. U ovom gigantskom auditorijumu mnogi su prepoznali šansu da, bez većih ulaganja, ostvare basnoslovnu zaradu koja se vezuje za tvorce neke od najvećih pretraživačkih sistema, online prodavnica i društvenih mreža.

Naravno, par decenija posle, analizirajući veliki broj uspešnih i manje uspelih primera, shvatamo da prilike za zaradu ipak ima, mada to zavisi od brojnih faktora poput originalnosti i poznavanja tržišta i tehnologije, kao glavnih preduslova da se krene sa online biznisom.

Ono što karakteriše i naše tržište je veliki broj web sajtova, nastalih iz entuzijastičnih pokušaja da se zakorači u tada nepoznatu oblast i vizionarski kreira prilika, a danas, u tržište koje je došlo do određenog stepena razvoja, ali sa velikom potrebom da se dalje edukuje i unapređuje. U tom smislu, u ovom i narednim izdanjima "eKapije" donosimo vam niz saveta kako da poboljšate učinak vašeg Internet oglašavanja, optimizujete oglasni prostor i jednom rečju – maksimalno iskoristite vašu online investiciju. Uz napomenu da bi za ovu vrstu posla trebalo registrovati firmu.

Dobro poznavanje čitalaca je pola posla

I sada da se vratimo na pitanje iz naslova. Pretpostavljamo da ste među onima koji planiraju da zakorače u online vode ili ste već tu, ali biste želeli da napravite korak napred. Pre nego što vam ukažemo na tehničke i kreativne mogućnosti koje su vam na raspolaganju, vratićemo se na sam početak – čime se vaš veb portal bavi?

Ono što predstavlja suštinu je poznavanje svrhe portala, bilo da je u pitanju prodaja, zabava, informisanje, kreiranje platforme za B2B poslovanje ili nešto treće. Čest slučaj u praksi je želja da se nekoliko različitih tema, oblasti prikaže na istom mestu. Osim informativnih portala iza kojih stoji ozbiljna i mnogoljudna redakcija, brojni primeri su pokazali da su upravo "niche sajtovi" ti koji su uspeli biranim i stručnim sadržajem za targetiranu populaciju da privuku i više poseta i više oglašivača. Dakle, fokus je ono što je u ovom slučaju presudno i što donekle važi i za štampane medije – diferencirana populacija i tematski okvir koja povezuje sve komponente.

Činjenica je da određeni online sadržaj može da vidi prilično široka populacija, ali to ne znači da s tom mišlju treba i da se pristupi njegovom kreiranju. Samo oni koji dubinski poznaju svoju čitalačku publiku (starosnu grupu, hobije, životni standard, interesovanja, bračni status...) znaju kako da je privuku i "navedu" da dođe ponovo, a to omogućava i efektno planiranje razvojnih i marketinških aktivnosti.

Prodaja oglasa bez prodavca

Sajtovi koji su dobro koncipirani na taj način da ciljanoj populaciji serviraju ažuiran i kvalitetan sadžaj, postaju interesantni i za oglašivače, kao i oglasne mreže koje se bave plasiranjem kontekstualnih kampanja. Kod njih je isporuka oglasa u uskoj vezi sa sadžajem vašeg sajta, kao i sa ključnim rečima koje je oglašivač definisao za svoju kampanju. Na taj način svakom vašem pojedinačnom posetiocu ciljano će se prikazivati oglasi isključivo u vezi sa tematikom koja ga zanima, čime se značajno povećava šansa da ćete zadobiti njegovo interesovanje, ali i ostvariti veću zaradu od oglasa.

Saradnja sa oglasnom mrežom je pogotovo značajna ako u svom timu nemate saradnike za prodaju oglasnog prostora, jer time dobijate i klijente same mreže. Takođe, odlično je rešenje i za neiskorišćene oglasne površine koje bez razlike imaju gotovo svi veb portali, usled aktuelnih ekonomskih (ne)prilika.

U slučaju oglasne mreže "ZepterADS", vlasinici portala mogu jednostavno da se registruju online na www.zepterads.rs, da postave kodove i kanale, i kampanje renomiranih lokalnih i globalnih brendova će početi da se isporučuju na odabrane oglasne pozicije u najkraćem mogućem roku. Pri tome, možete da izaberete vrstu oglasa koja je najprilagođenija i najprivlačnija za tematiku i žanr vašeg sajta, bilo da se radi o tekstualnim oglasima (sa slikom), banerima, video ili in-text oglasima. Istovremeno, sistem automatski analizira sve komponente značajne za uspešnu realizaciju kampanje i selektivno prikazuje rich media oglase isključivo onim korisnicima koji imaju širokopojasni pristup internetu i mogu i da ih vide. U ovom slučaju, to su atraktivni video oglasi koji omogućavaju prikazivanje multimedijalnog sadržaja poput TV reklame, reklamnog spota, korporativnog, edukativnog ili promo filma.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.