NavMenu

Pet saveta za najtežu dužnost menadžera - Kako otpustiti radnika?

Izvor: Stratego Petak, 21.07.2023. 13:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / mohamed_hassan)Ilustracija
Ako vodite kompaniju, ili ste barem menadžer u timu, verovatno ste se susreli s time da ste nekoga morali da otpustite. To je verovatno najneugodnija dužnost lidera u poslovnom okruženju. Reč je o složenom ljudskom, psihološkom, moralnom i pravnom pitanju, pa je dobro pobrinuti se da se obavi čim bezbolnije za sve strane u postupku.

Ovi saveti su pre svega namenjeni početnicima u biznisu, startap kompanijama i drugim malim preduzetnicima.


Pokušajte da do otpuštanja ne dođe

Verovatno najbolja opcija. Vaša je dužnost kao vođe tima da osobu koja ne zadovoljava svojim radom pokušati podstaći da poboljša svoju efikasnost. Ako uspete u tome, izbeći ćete neugodnosti oko otkaza, a osoba će sačuvati svoj posao.

Ako niste sigurni kako će se vaš posao razvijati, ako radite u branši koja je podložna velikim varijacijama ili niste sigurni koliko su kvalitetni pojedini zaposleni, nemojte zapošljavati ljude za stalno. Koristite zakonsku mogućnost produživanja Ugovora o radu na određeno vreme.


Dobro proučite zakone

Ako otpuštate radnika, jer trenutno nema dovoljno posla za njega zbog tržišnih fluktuacija, ne zaboravite da nemate pravo ponovno uzeti nekog na isto radno mesto neko vreme. Obratite pažnju i na zaštićene grupe koje ne smete otpustiti.

Ako postoje uslovi za vanredni otkaz, dobro dokumentujte razlog i budite spremni na sudski postupak, što vas verojatno čeka i kod redovnih otkaza. Ne zaboravite da iskoristite probni rok za dobru evaluaciju radnika, jer jednom kad prođe više nemate mnogo mogućnosti delovanja.

Ne zaboravite na otpremnine za radnike koji su kod vas bili zaposleni duže od dve godine, kao i na obavezni otkazni rok.


Nikad ne dajte otkaz nekome ko ga ne očekuje

Radnik od vas mora dobiti informaciju da nešto nije u redu s njegovim obavljanjem posla, i to ne jednom. Morate pokazati interes za to da ga navedete na način rada koji bi za vas bio zadovoljavajuć. Ako radnik očekuje da bi mogao dobiti otkaz, puno je manja vjerojatnost da će se odlučiti na sudski spor s poslodavcem.

Isto vrijedi i za poslovno uvjetovanje otkaze – ljudima treba dopustiti da se psihološki pripreme na činjenicu da je tvrtka u problemima i da će biti otpuštanja.


Nikad ne dajte otkaz samostalno

Kad više nemate drugog izlaza i radniku morate uručiti otkaz, pozovite ga na mesto gde možete u miru razgovarati, najbolje u vašu kancelariju. Dočekajte ga s barem još jednom osobom, ako vaša kompaija ima nekog za ljudske resurse, taj bi bio idealan izbor. Ako ne, to može biti drugi menadžer, vaš zamenik ili asistent ili neko drugi u koga imate poverenja.

Objasnite radniku šta se događa i upozorite ga na razloge zbog kojih mu otkazujete saradnju. Nemojte lagati s ciljem da bi se on ili vi bolje osećali. Istina ionako mora pisati u otkazu ugovora o radu, koji mu morate uručiti na licu mesta. On može, ali i ne mora potpisati priznanicu da je primio otkaz. Bitno je da ste ga uručili, i da osoba koju ste doveli na uručivanje otkaza može to potvrditi pred sudom. Od tog trenutka teče otkazni rok.


Dopustite radniku da dostojanstveno napusti radno mesto

Zavisno od prirode otkaza, sami ćete odlučiti da li želite da radnik nastavi da odražuje otkazni rok ili želite da odmah napusti kompaniju, uz pravo da ostatak vremena koje je zaposlen kod vas ne dolazi na posao.

U slučaju da želite da radnik odmah prestane s radom, pričekajte s otkazom do pred kraj radnog vremena, kako bi on mogao sam i u miru uzeti svoje lične stvari iz kancelarije. Svakako zadužite nekoga da ga nadzire dok se bude pakovao, te da ga isprati iz kompanije. Ako ima identifikacijsku karticu za ulazak u zgradu ili ključ kompanije, zatražite da vam ih vrati na izlazu.


Zaključak

Budite svesni da je otpuštanje neugodno i traumatično iskustvo, ponajviše za onog ko je otpušten, ali i za onog koji otpušta. Uz ove savete izbeći ćete potencijalne incidentne situacije. Svakako dobro proučite Zakon o radu te, ako je moguće, zatražite savet pravnog stručnjaka.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.