NavMenu

"Kolega, dobili ste otkaz" - Kako da saopštite loše vesti

Izvor: eKapija Petak, 18.03.2022. 10:47
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Campaign Creators)
Nije lako saopštiti nekom loše vesti, ali ako se već nađete u toj nezahvalnoj poziciji, imajte u vidu da male promene u izboru reči čine čuda. Nije važno samo šta kažete, već i kako, a ovo se neka pravila kojih bi, po savetu komunikologa, trebalo da se pridržavate.

Izbegavajte negativne reči - Negativne reči šalju alarm u mozak koji delimično zatvara centre za logiku i rezonovanje što sagovornika može navesti da zamišlja nepovoljne scenarije iz kojih se teško izvlači. Cilj vam je da smanjite dramu što ćete postići upotrebom pozitivnih reči.

Budite direktni - Izbegavanje negativnih reči ne znači da treba da okolišate. Budite direktni, dajte sagovorniku odmah najvažniju informaciju ma kako se neprijatno osećali. Važno je odmah saopštiti loše vesti bez prevelikog uvoda da tenzija ne bi rasla. Zatim, ako sagovornik bude imao dodatna pitanja, odgovorite polako.

Saosećajte, ali ne preuzimajte odgovornost za loše vesti - Ponekad nesvesno preuzimamo odgovornost za loše vesti jer nam je neprijatno. Nemojte to uraditi. Jedno je saosećanje, drugo preuzimanje odgovornosti. Ako na primer treba da saopštite kolegama vest da je projekat na kom ste svi zajedno dugo radili ugašen, kažite to jasno, direktno, saosećajno, ali bez preuzimanja odgovornosti.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.