NavMenu

Miloš Colić, direktor kompanije New Energy Solutions - Prvi zeleni megavati iz vjetroparka Pupin već ove godine, u pripremi još mnogo novih projekata

Izvor: eKapija Utorak, 23.04.2024. 11:22
Komentari
Podeli

(Foto: New Energy Solutions)
Kompanija New Energy Solutions je vodeća kompanija u sektoru razvoja, izgradnje i upravljanja projektima obnovljivih izvora energije u Srbiji. Počeli su još 2012. godine, kao mala projektno orijentisana kompanija, a nakon više od decenije praktičnog iskustva u realizaciji OIE projekata, jedini u Srbiji, za velike energetske projekte, pružaju usluge razvoja, upravljanja projektima, inženjeringa i operativnog upravljanja. Njihov tim pruža kompletno rešenje na projektima od faze koncepta, kroz dizajn, ishodovanje dozvola, povezivanje, izgradnju, sve do potpunog puštanja u pogon i održavanja.

Sa direktorom kompanije, Milošem Colićem razgovarali smo o tome kako se u Srbiji razvija tržište OIE, gdje postoji prostor za unapređenje, kada se očekuje završetak izgradnje vjetroparka Pupin, kao i kakvi su planovi kompanije New Energy Solutions za naredni period.


Kako biste ocijenili trenutnu poziciju Srbije kada je o OIE riječ? Gdje smo, šta dobro radimo, u čemu zaostajemo?

- Srbija je definitivno na dobrom putu što se tiče obnovljivih izvora energije. Vidimo da se sistemski pristupa omogućavanju što većeg broja megavata iz OIE, da su donosioci odluka prepoznali ovaj segment kao jedan od onih na kojima treba graditi elektroenergetski sistem budućnosti, posebno imajući u vidu trendove koji dolaze iz Evrope i svijeta. Prošle godine smo imali jednu svijetlu tačku, bili smo jedan ogledni primjer u Evropi sa aukcijama koje su donijele mogućnosti za nove kapacitete OIE. Taj proces je sproveden transparentno, digitalno i za svaku pohvalu. Zapravo svi relevantni evropski zvaničnici su ga ocijenili kao jedan primjer dobre prakse koji se desio u Srbiji.

Naravno, ništa nije savršeno. Ima još dosta pozicija koje treba da riješimo i o kojima treba da razgovaramo. Nema univerzalnih rješenja koje možemo jednostavno da prepišemo, već za naš sistem treba pronaći adekvatna rješenja. Mi smo i kao kompanija, a i preko udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije, veoma aktivni u komunikaciji sa donosiocima odluka i očekujem da ćemo u narednom periodu, kad se formira nova vlada, nastaviti da komuniciramo u istom ritmu, kao što smo to radili i do sada.

(Foto: New Energy Solutions)
Da li Srbija uspješno "hvata korak" sa zemljama koje su ranije pokrenule investicije u OIE?

- Ja mislim da Srbija uspješno hvata korak. Mi smo imali talas investicija koji se desio u periodu 2017-2019. godine, tada su postavljeni temelji i napravljen je "know how", zapravo lokalni "know how", što je jako važno. Kroz te projekte smo savladali mnoge "misterije" i rizike koji su postojali. Tu smo, da kažem "prohodali", sada sa aukcijama "učimo da vozimo bicikl", a sve to ka krajnjem cilju, a to je potpuno tržišna orijentacija, koja bi u ovoj gradaciji bila "vožnja automobila". Idemo dobrim putem, hvatamo korak, neke stvari malo i skratimo, na osnovu tuđih iskustava, ali ne na štetu procesa, što je jako važno.


Određeni zakonodavni okvir je donijet, da li još nešto nedostaje?

- Zakonodavni okvir je postavljen na dobrim osnovama, biće potrebe da se on razradi za neke stvari koje su trenutno nejasne, prije svega kada je u pitanju skladištenje električne energije. Skladištenje električne energije je obaveza, koja ima i prihodnu stranu, ali zapravo još uvijek nije jasno kako će se ta prihodna strana razvijati. To je stvar za razgovor i diskusiju u koju treba da se uključe sve zainteresovane strane kako bi se našlo rešenje najbolje i za sistem, ali i rješenje koje bi imalo komercijalnu opravdanost. Takođe, sada očekujemo rezultate Prve sistemske Studije priključenja objekata na prenosni sistem, gdje ćemo vidjeti kako se implementira nova Procedura priključenja koja ima suštinski značaj za razvoj OIE u Srbiji. U zavisnosti od rezultata znaćemo da li je ona dobro postavljena ili će i tu biti potrebe za dodatnim finim podešavanjima.


Kada se očekuje završetak gradnje vjetroparka Pupin?

- Vjetropark Kostolac i vjetropark Pupin, su prema mojim saznanjima, jedina dva vjetroparka koja se trenutno grade, a naša kompanija New Energy Solutions učestvuje na oba projekta kao nadzor nad izgradnjom. Očekujemo da Pupin bude u potpunosti završen sledeće godine, dok prve megavat-sate očekujemo već ove godine, kada uđemo u probni rad.

(Foto: New Energy Solutions)
Koja je prednost kompanije New Energy Solutions, zbog čega vas klijenti biraju?

- New Energy Solutions u okviru svog poslovanja prati projekat od ideje, od praznog lista paprira, do upravljanja, puštanja u pogon i trajnog održavanja tih projekata. Dakle mi zatvaramo cio ciklus za naše partnere i klijente, jer servisiramo sve segmente koji na projektu postoje. Po mojim saznanjima u Srbiji ne postoji nijedna kompanija koja pokriva sve segmente, sa takvim iskustvom i na tom nivou, a čak i u regionu, mislim da ih možemo nabrojati na prste jedne ruke. Mi upravljamo elektranom od 104,5 MW, a upravljali smo i elektranom od 155 MW, u jednom momentu kumulativno 262,5 MW snage, dakle pričamo o velikim projektima, a nema mnogo kompanija koje imaju takvo iskustvo.


Da li će neki od vaših projekata učestvovati u aukcijama koje su najavljene za ovu godinu?

- Zavisi od toga kako će aukcije biti koncipirane, ne bih se apriori određivao ni za jedan projekat. Kada se aukcije objave i sagledamo gdje su naši projekti i koliko su "zreli", tako ćemo se i odrediti.


Kako vidite tržište OIE u Srbiji u narednih pet godina?

- U narednom periodu biće puno investicija u ovaj sektor. Možda ne na način kako tržište to zamišlja, mislim da će biti mnogo restriktivnije, jer su tržišni parametri drugačiji od onih koji su bili 2022. godine. Vjerujem da će projekti koji su efikasni i optimizovani biti ti koji će se graditi, dok će oni koji to nisu, imati poteškoće u zatvaranju finansiranja. Očekujem i da će manjih solarnih projekata biti u većoj mjeri, za time postoji veliko interesovanje i tu je relativno lakše finansiranje. Dosta domaćih privrednika se okreće ka tim investicijama, što je dobro. To i jeste smjer u kojem treba da se razvijaju, da imaju manje projekte, sa manjim kapacitetima i da tu traže siguran povrat na svoju investiciju, naravno koliko god je to moguće.

Mislim da će se tržište generalno razvijati u ciklusima, a dosta će zavisiti i od toga da li će se pratiti agenda koju je ministarstvo napravilo i koja podrazumijeva da će aukcije ići godišnje. Ako bude tako, onda će se u tim ciklusima i razvijati sistemski projekti. Tu ne govorim o malim solarima, oni će se dešavati kada su tržišni uslovi atraktivni. Kada oni ne budu atraktivni, što će se možda i dogoditi za koju godinu, biće ih manje. Ako uslovi budu takvi da se npr. cijena električne energije ne zadržava na onim projekcijama koje smo imali prošle godine, ili se dogodi kao što smo imali prije neki dan, negativne cijene u Holandiji i Njemačkoj - onda tih investicija neće biti mnogo.


Kakvi su planovi kompanije New Energy Solutions za naredni period?

- Uvijek spremamo mnogo novih stvari, u svakom momentu naš razvojni sektor puno radi i stalno donosi novine. Ipak, ono što posebno izdvaja New Energy Solutions na tržištu je da javno govorimo samo o zrelim poduhvatima, koji su dovoljno pažljivo razmotreni i stručno zaokruženi, tako da možemo svojim dosadašnjim rezultatima i resursima u potpunosti da stanemo iza njihove realizacije.

(Foto: New Energy Solutions)
Sa druge strane, čini mi se da se u javnosti previše govori o projektima koji su otprilike tek na nivou ideje. Najavljuje se 200, 500, 1.000 MW, kao da je riječ o nekoj robi široke potrošnje, pa kad potražnja naglo skoči samo se proširi proizvodna linija i za nekoliko nedelja su finalni proizvodi na policama. A zapravo, u stvarnosti, ozbiljan razvoj samo jednog megavata instalisane snage je nemali izazov, napraviti 50 MW je već ozbiljan posao, a napraviti 100 MW - to je nešto što je vrlo malo privatnih nezavisnih kompanija na svijetu uspjelo. Mi u NES odlično znamo šta to znači, umijemo da prepoznamo stručnost i rezultate i mi sami se vodimo time da govorimo samo o izvjesnim i značajno uznapredovalim projektima.


Ivana Žikić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Završetak gradnje hotela Marriott u Kotoru očekuje se kroz dvije i po godine - Investicija vrijedna 35 mil EUR

Kotor će kroz dvije i po godine dobiti još jedan hotel sa pet zvjezdica, a iza 35 mil EUR vrijednog projekta sa 120 soba, stoji kompanija CG hotel. Hotel se gradi ispod magistrale Kotor-Risan, na ušću rijeke Škudre u more, a završetak radova se očekuje kroz dvije i po godine. Kako je investitor kazao "Vijestima", trenutno su završeni radovi na zaštiti temeljne jame, a nakon izgradnje, hotel će predati na upravljanje kompaniji Marriott

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.