NavMenu

EU kaznila Apple sa 1,8 mlrd EUR zbog nepoštovanja pravila konkurencije na tržištu strimovane muzike na internetu

Izvor: Beta / Danas Utorak, 05.03.2024. 09:00
Komentari
Podeli
(Foto: Pres Panayotov/shutterstock)
Evropska komisija kaznila je kompaniju Epl (Apple) sa 1,84 mlrd EUR zbog nepoštovanja pravila konkurencije EU na tržištu strimovane muzike na internetu, saopštila je novinarima potpredsejdnica EK Margret Vestager.

To je kazna bez presedana u dosadašnjoj praksi na koju je američki gigant odlučio da se žali. Spotifaj (Spotify), veoma popularna platforma za strimovanje muzike, žalila se Briselu zbog prakse Epla za nepoštovanje evropskih pravila lojalne konkurencije uz tvrdnju da ne garantuje slobodu izbora za sve korisnike interneta.

Na kraju zvanične istrage otvorene u junu 2020. godine, evropska izvršna vlast presudila je u korist podnosioca žalbe.

- Deset godina je Epl zloupotrebljavao svoju dominantnu poziciju na tržištu za distribuciju aplikacija za strimovanje muzike preko svoje AppStore prodavnice aplikacija - navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Epl grupa je prema mišljenju EK postavila ograničenja kako bi spriječila programere aplikacija da korisnicima na ajfonu (iPhone) i ajpedu (iPad) omoguće alternativne i jeftinije usluge dostupne izvan Epla.

- To je nezakonito. Prema antimonopolskim pravilima EU, danas smo kaznili Epl sa više od 1,8 mlrd EUR - dodaje se u saopštenju.

To je prvi put da je EU sankcionisala Epl zbog kršenja pravila konkurencije.

Eplov muzički striming servis (nekadašnji Ajtjuns - iTunes), a sadašnji Epl mjuzik (Apple Music), dominantan je među korisnicima ajfona između ostalog i zbog toga što je integrisan u njegov operativni sistem. Svi ostali servisi za strimovanje muzike su dostupni preko aplikacija na AppStore, ali nisu ni izbliza jednostavni za korišćenje kao eplov sistem, a podležu i raznim drugim ograničenjima koje nameće tvorac ajfon i ajped uređaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.