NavMenu

EXPO 2027: Tenderi za radove do 24 miliona dinara mogu bez javnog poziva

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.02.2024. 16:10
Komentari
Podeli
(Foto: Siniša Mali/ Instagram)
Vlada Srbije donela je Uredbu kojom će regulisati buduće javne nabavke u vezi sa realizacijom međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027.

Uredbom o pravilima postupka nabavke dobara, usluga ili radova potrebnih za realizaciju međunarodne specijalizovane izložbe EXPO, predviđeno je da su limiti za sprovođenje postupka nabavke za koji se objavljuje javni poziv za podnošenje ponuda svim zainteresovanim firmama 12 miliona dinara za dobra i usluge i 24 miliona dinara za radove. Za nabavke manje vrednosti, ponude se prikupljaju tako što naručilac bira privredne subjekte koji su "prema saznanjima naručioca i na osnovu rezultata istraživanja tržišta sposobna da izvrše nabavku" i njima šalje poziv za podnošenje ponuda.

- U postupcima nabavki dobara i usluga čija je procenjena vrednost 3.500.000 dinara i manja, odnosno u postupcima nabavki radova čija je procenjena vrednost 6.000.000 dinara i manja, naručilac putem Portala šalje poziv za podnošenje ponuda i ukoliko smatra da je potrebno i konkursnu dokumentaciju, jednom ili većem broju privrednih subjekata koja su prema saznanjima naručioca i na osnovu rezultata istraživanja tržišta sposobna da izvrše nabavku - piše u Uredbi.

Za nabavke do 12, odnosno 24 miliona dinara, potrebno je da naručilac pošalje poziv na adrese najmanje tri firme.

- U postupcima nabavki dobara i usluga čija je procenjena vrednost 12.000.000 dinara i manja, odnosno u postupcima nabavki radova čija je procenjena vrednost 24.000.000 dinara i manja, naručilac putem Portala šalje poziv za podnošenje ponuda i konkursnu dokumentaciju, na adrese najmanje tri privredna subjekta, koja su prema saznanjima naručioca i na osnovu rezultata istraživanja tržišta sposobna da izvrše nabavku - navodi se.

Za cifre koje su više od toga, objavljuje se i javni poziv.

- U postupcima nabavki dobara i usluga čija je procenjena vrednost 12.000.001 dinara i viša, odnosno u postupcima nabavki radova čija je procenjena vrednost 24.000.001 dinara i viša, naručilac na Portalu objavljuje javni poziv za podnošenje ponuda svim zainteresovanim privrednim subjektima - navedeno je.

U uredbi stoji i da naručilac u postupku nabavke dodeljuje ugovor ekonomski najpovoljnijoj ponudi na osnovu cene ili odnosa cene i kvaliteta, odnosno troška i kvaliteta.


U zakonu se navodi da je investitor objekata za izložbu, smeštaj gostiju i Nacionalnog fudbalskog stadiona Republika Srbija ili privredno društvo koje će osnovati, a koje ima pravo i obaveze investitora.

To, kako se navodi u zakonu, posebno privredno društvo kao i društvo posebne namene neće primenjivati odredbe zakona kojim se uređuju javne nabavke.

Tekst Uredbe o pravilima postupka nabavke dobara, usluga ili radova potrebnih za realizaciju međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027 pogledajte u PDF fajlu u nastavku:

I. Ž.


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.