NavMenu

Projekat od 70 mil EUR sve bliži realizaciji - Investitor spreman da gradi kule kod Jadranskog sajma, Opština Budva zove inspekciju

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 16.10.2023. 10:39
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio LXXVI/Idjeno rješenje/Printscreen)
Dok agencije za nekretnine uveliko reklamiraju prodaju apartmana u budućem hotelskom kompleksu Riviera Montenegro Hotel & Residences, a kompanije Mia investments, koja okuplja turske biznismene, sprema da započne gradnju dviju kula od po 15 i 16 spratova ispred Jadranskog sajma, iz Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva još jednom su pozvali Vladu da hitno reaguje i blokira projekat.

Sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović uputio je dopis Direktoratu za inspekcijski nadzor Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u koji su Vijesti imale uvid, zatraživši da izvrši hitan inspekcijski pregled, te provjeri da li je tehnička dokumentacija urađena u skladu sa Detaljnim urbanističkim planom Budva centar.

- Ukazujemo da planirani hotel nije prikazan u međuodnosu sa susjednim objektima, pa čak ni u odnosu na objekat predviđen na preostalom dijelu urbanističke parcele. U urbanističko tehničkim uslovima koji su sastavni dio projektne dokumentacije data je napomena "do podnošenja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole riješiti inovinsko pravne odnose na predmetnoj parceli". U konkretnoj pravnoj stvari predviđena je gradnja na dijelu urbanističke parcele 26.1 u bloku 26a u okviru DUP Budva centar, a članom 237 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata predviđeno je da se može odobriti gradnja na dijelu urbanističke parcele jedino ako nedostajući dio parcele ne utiče na funkcionalnost i pristup objektu. Izgradnjom hotela onemogućava se korišćenje postojećih sajamskih hala 4 i 5 koje su u vlansištvu firme Expo Budva, čiji je osnivač Opština Budva - naglasio je Zenović.

On je podsjetio taj vladin resor da je prijava gradnje izdata suprotno članu 239 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekta, jer kako je naveo, u G listu na konkretnim parcelama na kojima je planirana gradnja ne postoji upis tereta oslobađanja od plaćanja komunalija, kojim bi Opština zaštitila svoja prava u slučaju prenamjene objekta iz hotelskog u stambeni ili kondo sadržaj.

- Između investitora i Opštine ne postoji zaključen ugovor o naknadi za komunalno opremanje zemljišta sa aktivirajućom klauzulom u slučaju da do promjene namjene dođe. Time su interesi Opštin dodatno ugroženi, pa sve i da zanemarimo imovinsko-pravni aspekt i činjenicu da se prostor privodi namjeni koja nije predviđena važećim planskim dokumentom, što je predmet spora od strane Opštine pred svim nadležnim institucijama - naveo je Zenović i zatražio hitnost u reagovanju jer investitor svaki čas može početi sa gradnjom.

Iz ministarstva Vijestima je još u julu zvanično saopšteno da je prijava gradnje kompanije Mia investments validna.

Iz MIa investment su Vijestima nedavno dostavili dokumente da naknada za komunalno opremanje mješovitog modela hotela nije postojala do avgusta 2020. Tek nakon toga donijet je propis da se ona naplaćuje. Oni su prijavu podnijeli u maju te godine, te nijesu bili u obavezi.

Projektom koji je u martu prošle godine aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte, kojim je tada rukovodio Mirko Žižić, gradiće se dvije kule od 15 i 16 spratova, a sam projekat vrijedan je 70 mil EUR. Prema ranijoj najavi iz MIA investments, gradiće hotel sa pet zvjezdica, sa 144 standardne hotelske sobe i 208 apartmana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.