NavMenu

MMF blago podigao prognozu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini

Izvor: seebiz.eu Srijeda, 31.01.2024. 12:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Tumisu)Ilustracija
Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je podigao prognozu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini, ukazujući na jačanje lične i javne potrošnje i niže cijene energije i robe.

MMF za ovu godinu prognozira rast svjetske ekonomije od 3,1% za 0,2 procetna boda snažniji nego što su očekivali prošle jeseni. U 2025. aktivnost bi trebalo da raste gotovo istim tempom, potvrdili su procjenu iz oktobra.

Poređenja radi, prosječan rast svetske ekonomije u razdoblju od 2000. do 2019. iznosio je 3,8%. MMF-ove zimske prognoze obuhvataju samo najveće ekonomije i grupe ekonomija.

Poboljšane izglede pripisuju snažnijoj ličnoj i javnoj potrošnji, uprkos zaoštrenim monetarnim uslovima i pojačanom aktiviranju radne snage, Izdvajaju i poboljšanje u lancima snabdijevanja i niže cijene energije i robe.

Potvrdili su oktobarsku prognozu ukupne inflacije u ovoj godini od 5,8%. Snizili su pak procjenu za 2025, za 0,2 postotna boda, na 4,4%. Kad bi se izuzela Argentina, inflacija bi bila još niža, rekao je glavni ekonomista MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas.

Najviše su poboljšali prognozu za američku ekonomiju kojoj sada predviđaju rast od 2,1% u 2024, za 0,6 postotnih bodova snažniji nego su predviđali u jesenskim projekcijama. U 2025. trebao bi usporiti na 1,7%.

Poboljšanje izgleda za SAD Gourinchas pripisuje fiskalnoj podršci i snažnoj ličnoj potrošnji. MMF je upozorio Washington da američke subvencije domaćim proizvođačima možda predstavljaju kršenje globalnih trgovinskih propisa, dodao je.

Ekonomija evrozone trebalo bi pak u ovoj godini porasti 0,9% nešto slabije no što je MMF procijenio u oktobru. U 2025. rast bi trebalo da ubrza na 1,7% manje-više u skladu s MMF-ovim prognozama od prošle jeseni.

Najvećoj evropskoj ekonomiji - Njemačkoj, MMF predviđa minimalni rast BDP-a u ovoj godini, za samo 0,5% približno upola slabiji no što su prognozirali jesenas. Iduće godine rast bi trebalo da ubrza na 1,6% i takođe je slabiji no što su do sada prognozirali.

Kineski BDP trebalo bi u ovoj godini da poraste za 4,6% za 0,4 postotna boda snažnije nego je pokazivala oktobarska projekcija. U 2025. bi rast trebalo blago da uspori, na 4,1%. Najsnažnije bi u grupi analiziranih zemalja trebalo da poraste indijska ekonomija za po 6,5% u ovoj i idućoj godini.

Najviše je podignuta prognoza ovogodišnjeg rasta ruske ekonomije za 1,5 postotnih bodova, na 2,6%. U 2025. aktivnost bi po MMF-u trebalo da uspori, uz prognoziranu stopu rasta od 1,1%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija, Industrija

Postignut dogovor o Bilećkom jezeru: Opštini Nikšić naknada u iznosu od 600.000 EUR

Preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici će, retroaktivno od 1. januara ove godine, nastaviti da isplaćuje naknadu za potopljeno zemljište Bilećkim jezerom opštini Nikšić, čime je konačno riješeno pitanje koje traje već 30 godina. Uz to, pokrenuta je i inicijativa za korištenje vode Bilećkog jezera za vodosnabdijevanje Nikšića. Ovo su konkretni rezultati današnjeg sasastanka ministara energetike i rudarstva Crne Gore i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.