NavMenu

Sprema se otvaranje prve prodavnice alkohola u Rijadu - Postojaće mjesečna kvota za kupovinu

Izvor: B92 Četvrtak, 25.01.2024. 08:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nataliia Dvukhimenna/shutterstock.com)Ilustracija
Saudijska Arabija se sprema da otvori svoju prvu prodavnicu alkohola u Rijadu koja će biti namijenjena isključivo nemuslimanskim diplomatama. Kupci će morati da se registruju preko mobilne aplikacije, dobiju šifru za odobrenje od Ministarstva spoljnih poslova i da poštuju mjesečne kvote pri kupovini, navodi se u dokumentu, u koje je Rojters imao uvid.

Ovaj potez je prekretnica u naporima kraljevstva, koje predvodi saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman, da otvori ultrakonzervativnu muslimansku zemlju za turizam i poslovanje, jer je konzumiranje alkohola zabranjeno u islamu. To je takođe dio širih planova poznatih kao Vizija 2030 za izgradnju post-naftne ekonomije.

Nova prodavnica biće smještena u Diplomatskoj četvrti Rijada, kvartu u kome borave ambasade i diplomate, i ova novina biće "strogo ograničena" na nemuslimane, navodi se u dokumentu.

Nejasno je da li će drugi nemuslimani imati pristup prodavnici. Milioni iseljenika žive u Saudijskoj Arabiji, ali većina njih su muslimanski radnici iz Azije i Egipta.

Izvor upoznat sa planovima rekao je da se očekuje da će prodavnica biti otvorena za nekoliko nedelja.

Vizija 2030 takođe uključuje razvoj lokalne industrije i logističkih centara, a ima za cilj otvaranje stotina hiljada radnih mjesta za saudijske državljane.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.