NavMenu

Stabilan i uspješan bankarski sektor je rezultat odlične saradnje CBCG i banaka

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.12.2023. 06:03
Komentari
Podeli
(Foto: Centralna banka Crne Gore)
Stabilan bankarski sistem sa odličnim pokazateljima poslovanja rezultat je kontinuirane i kvalitetne saradnje regulatora i poslovnih banaka, poručeno je sa sastanka menadžmenta Centralne banke (CBCG) i komercijalnih banaka.

Sumirajući rezultate rada u proteklih sedam godina, guverner CBCG Radoje Žugić izrazio je zadovoljstvo stanjem u bankarskom sektoru Crne Gore koga karakterišu istorijski najpovoljnije vrijednosti svih ključnih bilansnih pozicija.

Prema podacima za deset mjeseci tekuće godine, aktiva banaka iznosi 6,8 mlrd EUR, što je 10,4% više u odnosu na oktobar prošle godine.

- Rast kredita od 12% (u istom periodu) otvara prostor za dinamiziranje ekonomskog rasta, uz istovremeni rast kapitala od 27,3% koji dodatno jača dostignutu stabilnost sistema - kazao je Žugić i naglasio da kontinuirani pad nekvalitetnih kredita, koji trenutno čine 4,8% ukupnih kredita, dodatno unapređuje kvalitet aktive banaka.

- Transparentno, neselektivno i apsolutno depolitizovano postupanje CBCG dokazano je, između ostalog, i kroz AQR procjenu, odnosno procjenu kvaliteta aktive, sprovedenu po metodologiji Evropske centralne banke i od strane nezavisnih spoljnih revizora sa sjedištem van Crne Gore, a čiji su rezultati potvrdili stabilnost bankarskog sektora, izraženu kroz adekvatnu kapitalnu poziciju i zadovoljavajući kvalitet aktive banaka - naveo je guverner.

Žugić se posebno zahvalio predstavnicima banaka na razumijevanju i podršci za ukupno 14 paketa mjera koje su bile implementirane tokom COVID-19 krize, a čiji su teret podnijele banke, prvenstveno kroz ostvareno umanjenje prihoda.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Crne Gore i predsjednik Upravnog odbora Erste banke Aleksa Lukić zahvalio se na izuzetnoj saradnji sa CBCG, "bez koje ovakvi rezultati ne bi bili mogući". Zahvalnost guverneru i kompletnom timu CBCG na profesionalnoj i kvalitetnoj saradnji uputio je i Esad Zaimović, predsjednik Upravnog odbora Hipotekarne banke i predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Crne Gore u ranijem mandatu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.05.2024.  |  Saobraćaj

Potvrđeno iz Aerodroma: Roko Tolić novi izvršni direktor

Roko Tolić je novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore. To je odlučio Odbor direktora na sjednici koja je održana danas, 14. maja 2024. godine i to nakon međunarodnog konkursa i intervjua sa devet kandidata. - Čvrsto smo uvjereni da će Roko Tolić znanjem, iskustvom i energičnom vizijom opravdati naše povjerenje i ispuniti očekivanja države i najšire javnosti - poručuju iz OD ACG. Nakon što je od 2000. do 2001. godine radio kao

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.