NavMenu

Brković tvrdi da ima sredstva da vrati dug Vektra Boke

Izvor: Vijesti Subota, 02.12.2023. 09:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey Popov/shutterstock.com)Ilustracija
Predsjednik Privrednog suda Mladen Grdinić odlučivaće o izuzeću sudije Nemanje Popovića iz postupka u kojem Uprava prihoda i carina (UPC) traži uvođenje stečaj u firmu Vektra Boka u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića.

Zahtjev za izuzeće Popovića, na jučerašnjem ročištu podnio je advokat Vektre Ranko Grbavac.

On je kazao da je Brković obezbijedio više od 30 mil EUR preko poslovnog partnera, te da će od toga iznosa namiriti potraživanja UPC i OTP banke, u zasebnom sporu. On je kazao da su dobili garanciju za više od 19 miliona i pismo namjere od 11 mil EUR, zbog čega traže da se ročište odloži za mjesec dana kako bi isplatili potraživanja UPC i postupak okončali.

Advokatica UPC Anka Medojević istakla je da su o tome trebali ranije da budu upoznati i sud i UPC i da smatra da je predlog podnijet radi odugovlačenja postupka. Ona je odluku o odlaganju ročišta prepustila sudiji Popoviću.

Grbavac je pojasnio da dokumenta nisu dostavljena jer je poslovni partner Vektre Boke pismo namjere dostavio 22. novembra, a potvrdu o novcu 30. novembra i da se radi o spisima na engleskom i arapskom jeziku.

Popović je predlog Vektre Boke o odlaganju ročišta odbio, zbog čega je Grbavac podnio zahtjev za njegovo izuzeće iz postupka.

UPC je u aprilu 2022. godine podnijela predlog Privrednom sudu za pokretanje stečaja nad stečajnim dužnikom Vektra Boka.

UPC kao povjerilac podnijela je predlog na osnovu člana 177 Zakona o stečaju koji omogućava povjeriocima da zatraže uvođenje klasičnog stečaja kroz bankrot ako stečajni dužnik ne postupa po planu ili postupa suprotno planu reorganizacije, koji ima jačinu sudske odluke.

Dospjele, a neizmirene obaveze prema Upravi prihoda, kako je definisano Planom reorganizacije, iznose 1,028 miliona eura.

Korist od prelaska Vektra Boke u klasični stečaj imali bi sadašnji i bivši radnici jer bi sva njihova potraživanja bila u prvom isplatnom redu i imali bi prioritet u naplati, jer se sada dio njihovih potraživanja nalazi tek u trećem isplatnom redu. Korist bi imala i Uprava prihoda jer bi brže mogla naplatiti svoja potraživanja.

Vektra Boka se u stečaju kroz reorganizaciju nalazi od septembra 2016. godine. Ovaj oblik stečaja znači da se stečajnom dužniku daje prilika da plati svoje obaveze kroz sudski utvrđeni plan isplata obaveza dužnicima u precizno utvrđenim rokovima. U ovom slučaju, planom je predviđeno da kompanija može prodati jedan dio svoje imovine kako bi periodično i postepeno isplaćivala obaveze prema radnicima i dugove za poreze i doprinose. Vektra Boka je tražila produženje otplate svojih obaveza, ali je sud nedavno taj zahtjev odbio.

I pored prodaje imovine u vrijednosti oko deset miliona eura, Vektra Boka nije isplatila u predviđenom vremenu obaveze prema radnicima u vrijednosti od oko 250.000 EUR, kao i za poreze i doprinose u iznosu nešto većem od milion eura. Dio novca od prodaje imovine Vektra Boka je pozajmila drugim firmama u vlasništvu Brkovića ili članova njegove porodice.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.