NavMenu

Opet odgođeno ročište za uvođenje stečaja u Vektra Boku

Izvor: rthn.co.me Subota, 04.11.2023. 14:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sabthai/shutterstock.com)Ilustracija

Ni u petak nije razmatrano uvođenje stečaja u kompaniju Vektra Boka, jer je sudija Privrednog suda Nemanja Popović odgodio ročište za 1.decembar.

Prema riječima Vukašina Šimraka, koji je ročištu prisustvovao u svojstvu lica koje ima pravni interes, nije jasno u čijem interesu se vodi ovaj postupak, s obzirom da bi prodajom hotela "Igalo", između ostalih, i tužilac – Uprava prihoda, naplatila svoja potraživanja.

Hoće li "Vektra Boka" otići u stečaj trebalo bi da bude poznato 1. decembra, za kada je zakazano novo ročište u Privrednom sudu. Ročištu su prisustvovali advokat Vukašin Šimrak kao zainteresovana strana i predstavnci preko 80 zaposlenih koji su sudu podnijeli Zahtjev za djelimično ukidanje privremene mjere kako bi se dozvolila prodaja hotela "Igalo", a sa stečajem zastalo do okončanja prodaje i ispitalo da li postoje uslovi za otvaranje stečaja.

-Utisak je, čini mi se, da ni Sud ne zna šta hoće, i ostaje nejasno u čijem se interesu vodi ovaj postupak, ako znamo da je predlagač podnio predlog za otvaranje stečaja zbog cirka milion eura, zbog neispunjenja plana reorganizacije, a da u izvršnom postupku kojim je od strane Suda donijetom privremenom mjerom zabranjeno dalje sprovođenje, treba da naplati 4 miliona i 300 hiljada eura, u koje ulazi i taj milion. Zaista ostaje pitanje u čijem interesu se vodi ovaj postupak, jer on očigledno nije u interesu samog predlagača ni stečajnog dužnika, a posebno zaposlenih ni ostalih povjerilaca, ističe Šimrak za RTHN.

Šimrak kaže da Sud nije razmatrao predlog radnika, već im predložio da ponovo podnesu zahtjev za ukidanje privremene mjere dok je tužilac – Uprava prihoda ostala pri svojim zahtjevima. Smatra da je neshvatljivo u čijem interesu sud radi, jer bi se prodajom hotela "Igalo" namirili radnici, država, Opština Herceg Novi kao i porodica Acović, koja ima potraživanja na osnovu nacionalizovane zemlje.

-Nema zdrave logike, niti ikakvog opravdanja da se taj stečajni postupak uopšte vodi, odnosno otvara, ako znamo da je paralelno u toku bio izvršni postupak radi naplate svih izvršnih potraživanja, čime bi se oslobodila ostala imovina Vektra Boke i stvorili uslovi za dalje funkcionisanje i eventualne investicije, kao i investicije na samom hotelu Igalo.


Tokom dvije godine odgađana su ročišta za uvođene stečajnog postupka u Vektra Boku, a promjenilo se pet sudija. Šimrak smatra da ni u ovom slučaju nije ispoštovan zakon.

-Sud je prije dvije godine otvorio takozvani prethodni stečajni postupak, koji shodno imperativnoj zakonskoj odredbi može trajati najviše 30 dana. Čak ni to nije ispoštovano, i u tom periodu se čak prodavala neka imovina "Vektra Boke", a sada kada je došlo do ovoga, sve je stopirano. Dakle, Sud nije ispoštovao ni imperativnu zakonsku odredbu, a sa druge strane nije ni razmatrao da li pravno predlagač uopšte može biti Uprava prihoda, s obzirom da ima obezbjeđeno potraživanje, i naplaćuje sva svoja potraživanja prodajom hotela Igalo. Zaista je neobjašnjivo čiji je interes da se to sve tako radi, što je u suprotnosti sa opštim interesima grada Herceg Novog i same države.

Ukoliko Privredni sud 1. decembra uvede stečaj u Vektra Boku i narednih pet godina će sve biti u "statusu kvo", upozorava Šimrak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.05.2024.  |  Energija

Republika Srpska spremna na dogovor oko Bilećkog jezera

Izražavam potpunu spremnost na razgovor i dogovor kada su u pitanju akumulacije Bilećkog jezera, saopštio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić odgovarajući na poziv ministra energetike i rudarstva Crne Gore Saše Mujoviću od 27. marta ove godine, da se preduzmu zajednički koraci u pravcu rješavanja ovog pitanja. Kako je soapšteno iz Ministarstva energetike i rudarstva CG, Đokić je dodao i da je u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.