NavMenu

Višemilionska investicija na sjeveru i dalje na čekanju - Kakva će biti sudbina Aero parka Berane?

Izvor: Dan Petak, 13.10.2023. 10:48
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Printscreen)
Javnost još uvijek nije dobila odgovor kakva je dalja sudbina beranskog aerodroma. Na to pitanje sa sigurnošću nijesu mogli da odgovore ni odgovorni u lokalnoj upravi, navodeći da o tome konačnu riječ treba da da Vlada Crne Gore.

- Mi smo dali puni doprinos da se pokrene priča oko aktiviranja beranskog aerodroma, ali to u značajnoj mjeri ne zavisi od lokalne uprave. Stvar je u rukama Vlade koja treba da da poslednju riječ - kazao je u kratkoj izjavi za Dan predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović, dodajući da nadležni u Opštini nemaju infirmaciju dokle se stiglo sa nastojanjima da se aerodrom na korišćenje ustupi investitoru iz Njemačke.

Podsjećamo, premijer Dritan Abazović, predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović i investitor iz Njemačke i predstavnik kompanije Elite Private Jet Service Majk Štajnmiler potpisali su 5. aprila Memorandum o saradnji u cilju valorizacije beranskog aerodroma.

Nakon toga, Vlada je na jednoj od svojih sjednica usvojila Informaciju o radu Operativnog tima za implementaciju Memoranduma o razumijevanju između Vlade Crne Gore, Opštine Berane i inostrane kompanije Elite Private Jet Service u pogledu pružanja podrške inicijativi valorizacije Aero-parka Berane. Kako se navodi u toj informaciji, prvi korak u cilju sagledavanja postojanja javnog interesa ali i analize stanja na terenu, jeste izrada Analize opravdanosti javno-privatnog partnerstva za valorizaciju Aero-parka Berane.

- Zaduženo je Ministarstvo finansija da iz tekuće budžetske rezerve uplati 25.000 eura na račun Ministarstva kapitalnih investicija za izradu potrebne analize - saopšteno je tada iz Vlade.

Dodali su da će se prilikom izrade Analize opravdanosti, naročito uzeti u obzir ostvarivanje javnog interesa projektom javno-privatnog partnerstva, uticaj na životnu sredinu, procjena prostornih kapaciteta i broja objekata na lokalitetima u zahvatu operativnih i zaštitnih površina samog aerodroma i pripadajuće aerodromske infrastrukture, procjena rizika i tehnički, finansijski i ekonomski efekti predloženog projekta.

Njemački investitor Majk Štajnmiler je nedavno kazao da sa svojim projektnim timom, u kojem su arhitekte i ineženjeri svih struka, ima svakodevne sastanke, odnosno da se pripremni poslovi odvijaju ubrzano, i da su Vladi Crne Gore već dostavili sva potrebna dokumenta za realizaciju ovog izuzetno važnog projekta.

Međutim iz Vlade još ne saopštavaju dokle se stiglo neophodnim aktivnostima.


Nepoznanica i koliko će se kuća rušiti

Priča oko ponovnog aktiviranja beranskog aerodroma, aktuelizovala je i pitanje da li će u slučaju da vazdušna luka proradi doći do uklanjanja određenog broja novosagrađenih stambenih objekata pored same piste. Odgovor na ovo pitanje nijesu mogli da daju ni odgovorni u lokalnoj upravi uz obrazloženje da još uvijek nije definisano koliko će na aerodromu biti obuhvaćeno prostora za realizaciju planiranog projekta, naznačenog kao Air-park Berane. Mještani navode da se u cijeloj priči oko valorizacije aerodroma mora uvažiti i glas naroda.

- U svemu tome moramo prepoznati i interes ljudi čije se kuće nalaze oko aerodroma, jer su oni te objekte sagradili uz dosta napora i ulaganja - kazao je predsjednik MZ Dolac Ivan Radević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Lokalna obilaznica oko Herceg Novog u fazi izrade glavnog projekta, za brzu saobraćajnicu čeka se idejno rješenje

U okviru Prostorno-urbanističkog plana opštine Herceg Novi, koji je u završnoj fazi izmjena i dopuna, tretirana je i buduća trasa zaobilaznice od Sutorine, preko Mojdeža, Ratiševine, Sušćepana, Trebesina, Poda, Sasovića do Zelenike. Monteput je organizovao tender, za izradu idejnog rješenja za dionicu brze saobraćajnice, od Herceg Novog do Budve, prelazak preko Bokokotorskog zaliva. Početak brze saobraćajnice je u zoni Debelog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.