NavMenu

Učenje kao cjeloživotna aktivnost - Predrag Dragošan osnivač xClass-a o neformalnoj edukaciji kao polaznoj osnovi za neprekidan razvoj

Izvor: eKapija Utorak, 14.02.2023. 07:23
Komentari
Podeli
Predrag Dragošan, osnivač i direktor xClass-a (Foto: Lazar Vasilov)Predrag Dragošan, osnivač i direktor xClass-a
Koliko puta ste svoje znanje upotpunjavali pretražujući internet stranice ili snimke na YouTube-u? Današnje vrijeme obiluje mogućnostima i znanjima dostupnim svima koji imaju pristup internetu. Kao edukacija nove generacije zamišljen je i startap xClass. Kako je u razgovoru za eKapiju rekao osnivač i direktor Predrag Dragošan, xClass je razvijen kao platforma za neformalnu edukaciju. Objašnjava nam da u xClass-u vjeruju u cjeloživotno učenje kao imperativ za neprekidan razvoj i dodaje da su svrhu vidjeli u dijeljenju znanja, jer se širenjem znanje umnožava, a umrežavanje i saradnja su svojevrsni preduslovi za uspjeh u svaremenom svijetu u kom živimo.

Kako je istakao, proces učenja prikazuje se kao cjelovit sistem i predstavlja sintezu novih spoznaja, znanja, inspiracije, ohrabrenja, kreativnosti, ali i zabave.

- Naš žanr edukacije je edutainment, jer želimo da predstavimo edukaciju na savremeniji način. Online časovi su podijeljeni na kratke "epizode" koje su lakše za gledanje, sa predavačima koji su prvenstveno stručni, ali i harizmatični. Sve sa ciljem kako bi cio proces bio inspirativan svima koji žele da rade na sebi. Fokus nam je na transferu znanja i "soft skilovima", koji su primjenjivi ne samo u poslovnom okuženju, već i u svakodnevnim životu, a sve sa ciljem kako bismo bolje razumjeli sebe i situacije u kojima se nalazimo - objašnjava Dragošan, inače arheolog i istoričar umjetnosti.

Kako nam dalje priča, iz reakcija polaznika, ali i iz njegove lične želje proistekao je Renesansa X forum.

- Renesansa X je jedini forum koji spaja biznis, nauku i kulturu, a nadasve spaja ljude. Prvi cilj foruma je umrežavanja sa ciljem novih poslovnih i privatnih saradnji, dok je drugi cilj razmjena ideja, iskustava i novih znanja - priča nam on.

Do sada su organizovane dvije X Renesanse, a u narednim danima u planu je i treći događaj koji za cilj ima, kako naglašava Dragošan, nastavak razvoja "kvalitetne zajednice koju čine ambiciozne i željne znanja osobe". Navodi da se u ovu zajednicu ulazi isključivo po preporuci ili pozivu organizatora.

Na pitanje kako se uopšte rodila ideja za razvojem platforme ovog tipa, Dragošan, objašanjava da je na fakultetu dosta učio, osim o arheologiji i o istoriji, sociologiji, istoriji umjetnosti i filozofiji, dok je van fakulteta širio znanja iz različitih oblasti.

- Van fakulteta slušao sam predavanja koja su bila od pokretanja biznisa, fotografje, do ishrane i javnog nastupa, iz kojih sam dostao naučio, te sam pomislio sam da bi još nekome tako nešto bilo korisno. Osim znanja, ono što je značajno je da u publici često budu zanimljivi ljudi, te dođe do novih poznastava, a pošto nisam više student, takve stvari mi nedostaju, pa poželio sam da napravm svoju Agoru, tj. mjesto gde će se okupljati neki "pametni" ljudi - kaže on.

Sam naziv Renesansa X, kako nam objašnjava, ukazuje na renesansnog čoveka koji ima više interesovanja.

- Svi smo čuli za Leonarda, Donatela, Rafaela, Mikelanđela, renesansne umjetnike koji su bili i naučnici, inovatori, istraživači, astronomi - navodi Dragošan.

S obzriom da su prva dva foruma naišla na dobre reakcije kod publike, Dragošan kaže da su se odlučili i za treći forum, koji je najavljen za 22. februar.

- Oduševljen sam utiscima svih koji su bili na prvom forumu. Kažu da je bilo inspirativno, da im je dalo drugačiju perspektivu, da skoro nisu bili na događaju sa toliko raznovrsnih, a sjajnih tema i da ih podsjeća na TED ali sa ličnom dimenzijom - priča za eKapiju Dragošan.

Kako ističe, najdrže mu je to što su iz tog događaja proizašle i već sklopljene nove poslovne saradnje, ali i to što je grupa koja se okupila zračila nekom drugačijom - pozitivom, pokretačkom energijom, pa se raduje novom druženju i razmeni znanja.

- Na prva dva foruma među govornicima bili su Ana Jovanović suosnivač i direktor Krojačeve škole, Milica Malešević HR konsultant, Milica Milošević, pravnica i direktorka stetoskop.info, David Laufer, trgovac umjetninama i pisac, Milica Ličina, preduzetnica, aktivistkinja i suosnivačica kompanije Anđeli, Nikola Stanojević tvorac Biosporinoma - materijala koji zamjenjuje stiropor, Nenad Gugl TV autor i književnik, Ružica Milutinović - slikarka, Jelena Anđelković - istoričarka umjetnosti zaposlena u Arheološkom institutu, zatim Branislav Maričić - edukator i direktor izdavačka kuće Finesa, Ivan Minić - preduzetnik, osnivač podkasta Pojačalo i konsultant i Nedeljko Kovačić - filmski režiser, kreator filma Vera i serije Jovanka - navodi Dragošan.

Za novi, februarski forum najavljuje 5 govornika:

- Od govornika na predstojećem forumu nastupiće Ksenija Bunjak sa temom "Uloga korisnika u održivom življenju". Ksenija je arhitekta, doktor nauka i ekspert za održivi razvoj i energetsku efikasnost. Zatim, prof. dr Oliver Tošković ispred laboratorija za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta, nastupiće sa temom "Nezamislive nevjerovatnoće nerazmišljanja". David Laufer, trgovac umjetninama i pisac, prisutnima će se obratiti sa temom "How to sell (analog) art in digital world", a Petar Kosovac korporativni trener i kouč, svoja iskustva podijeliće u okviru teme "Upravljanje svojim raspoloženjem i mentalnom energijom u svakodnevnom radu". Kosovac poseduje preko 15 godina globalnog poslovnog iskustva, razvijao je lidere u Engleskoj, Austriji, Norveškoj, Švedskoj, Grčkoj. Na predstojećem forumu nastupiće i Živojin Žika Petrović sa temom "Promjena je bolna, ali je stagnacija fatalna". Petrović je aktivista i radio-amater. Autor je nekoliko knjiga od kojih "Budi guru menadžer", kao i "Nestvarno, a stvarno", "Do viđenja!" , "Nestvarno, a stvarno 1 i 2" kao i najnovija "Ratnik sunca" u izdanju izdavačke kuće Laguna. Osnivač je obrazovne i neprofitne TV stanice Srpska naučna televizija, koja je prerasla u regionalni kanal nauke i umjetnosti Brainz TV - objašnjava Dragošan.

Na pitanje da sa nama podeli neke od savjeta kako da se zaposleni postave u sve izazovnijem poslovnom okruženju, ali i poslodavci u odnosu prema zaposlenima, kaže da je važno da budemo fer i otvoreni u tome šta nudimo, a šta očekujemo, što podjednako može da se odnosi kako na zaposlene, tako i na poslodavce.

- Za poslodavce, mislim da je najvažnije da pitaju zaposlene šta žele - da li da grade karijeru, napreduju ili im je bitnije da dobro urade posao i da mogu da se posvete nekim drugim stvarima van posla. Nemamo svi iste ambicije i želje. Treba biti svjestan količine posla koju zaposleni dobija, jer posla uvijek ima, ali jednostavno nije moguće očekivati da oni stalno drže visok tempo rada. Mora postojati balans, jer mislim da iz te neusaglašenosti dolazi do "burnouta" što kasnije može voditi u otkaz - savetuje on.

Kako dodaje, ono što je takođe zanimljivo je da poslodavci u opisu posla stavljaju redovnu platu, prijavu, broj neradnih dana, što i nisu benefiti već stvari koje su normalne i podrazumijevaju se. Takođe, postoje i greške koje često prave zaposleni, a koje se odnose na zahteve u vezi sa većom platom.

- Zaposleni često traže velilku platu ili su nezadovoljni jer su čuli da tamo neko zarađuje visoku platu, radeći 4 sata od kuće, pa bi i oni. Takvi slučajevi su rijetki i susrećemo ih najčešće u sektoru informacionih tehnologija. Takođe, imamo i slučajeve gdje su zaposleni spremni da rade za baš malu platu, što se direktno odražava na kolege i cijelu industriju. Ono što primjećujem kod novozaposlenih je da su često slabo motivisani da uče nove stvari vezane za posao, iako je to jedino što se od njih očekuje. Ili veoma brzo daju otkaz, što takođe nije dobro - iznosi nam svoje viđenje Dragošan.

Govoreći o četvorodnevnoj radnoj nedelji, koja se sve više nameće kao tema, kako među zaposlenima, tako i među poslodavcima, navodi da su neke zemlje ove ideje već sprovele u eksperiment.

- Pročitao sam istraživanje koje kaže da je produktivnost porasla kod takvog rada, što je onda "win-win situacija" i za zaposlene i za poslodavce. Biće jako zanimljivo ako zaživi. Svjesni smo koliko su se stvari promijenile, i polako sve postaje moguće, normalno. Prije par godina biranje da li ćemo raditi od kuće ili iz kancelarije je bila rijetka stvar, sada je gotovo normalno, možda tako bude i sa četvorodnevnom radnom nedeljom. Vrijeme će pokazati, ali mislim da ćemo uspjeti da dođemo do odgovarajućeg modela za sve. Budućnost djeluje nepredvidiva, ali zanimljiva - zaključuje Dragošan.

Na pitanje gdje vidi budućnost xClass-a kaže da su u planu novi predavači iz različitih oblasti, ali i mentorski program za sve koji bi da rade na sebi, ali i da se zabave.

- Što se tiče foruma plan je da jednom mjesečno imamo dva tematska live predavanja, kako bismo kao zajednica mogli da se apdejtujemo i razvijemo, dok je na svaka tri mjeseca u planu organizacija foruma na kom će biti veći broj predavača i tema - zaključuje Dragošan.

S. Maričić
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.