NavMenu

Startapi iz regiona predstavljaju inovacije američkim investitorima

Izvor: RTCG Četvrtak, 09.03.2023. 12:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/StartupStockPhotos)Ilustracija
Delegacija Digital Den-a počela je startap turneju u Sjedinjenim Američkim Državama tokom koje će imati više od 100 sastanaka sa američkim investitorima, predstavnicima biznis inkubatora, fondova i univerziteta.

Osim predstavnika Digital Den-a, u SAD su otputovali članovi startap timova iz Crne Gore, BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova, predstavnici Ekonomskog fakulteta u Podgorici i Univerziteta Donja Gorica. Tokom 20 dana oni će obići pet američkih država Teksas, Arizonu, Kolorado, Mejn i Njujork, gdje će imati priliku da od mentora i potencijalnih investitora čuju o mnogobrojnim uspješnim i manje uspješnim pričama, kao i koracima koje startap mora da prođe na putu do uspjeha.

- Predstavnici crnogorskih univerziteta će imati priliku da od kolega sa američkih prostora čuju više o tome kako se gradi startap kultura na univerzitetima, ali i da istraže mogućnosti za buduću saradnju i umrežavanje koje će biti od dalje koristi crnogorskoj akademskoj zajednici - naveli su iz Digital Den-a.

Turneju počinju učešćem na South by Southwest konferenciji u Teksasu.

- Startapovi će dobiti jedinstvenu priliku za balkanske uslove, biće im omogućena prezentacija pred najuticajnijim investitorima i više od 130 anđela investitora i fondova rizičnog kapitala, koji su teški nekoliko desetina milijardi dolara, dok će Digital Den imati mjesto na posebnom dijelu SXSW-a koji okuplja investitore, gdje će predstaviti dostignuća u protekle dvije godine, sa posebnim fokusom na Montenegro Technology and Startup Bridge (MTSB) projekat - naveli su iz Digital Den-a.


Put u SAD dio je MTSB projekta koji ta organizacija sprovodi uz podršku State Departmenta drugu godinu zaredom.

- Zahvaljujući ovom projektu i podršci State Departmenta, Crna Gora postaje centralna tačka na Zapadnom Balkanu koja gradi most do SAD i ostvarenim konekcijama pruža doprinos u kreiranju stabilne i održive balkanske startap zajednice. Na ovaj način, doprinosimo razvoju poslovnog i ICT sektora u Crnoj Gori osnaživanjem startapova da razvijaju održive proizvode i usluge, plasiraju svoje inovacije na američkom tržištu i sarađuju sa njihovim obrazovnim i inovacionim institucijama - dodali su iz Digital Den-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.