NavMenu

Vlada želi da objedini Port of Adria i Luku Bar - Počeli pregovori sa turskom kompanijom

Izvor: eKapija Subota, 10.12.2022. 08:25
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki)
Spajanje Luke Bar i kompanije Port of Adria rezultiralo bi većom efikasnošću poslovanja u jedinstvenom lučkom području, poručeno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima ove kompanije. Na sastanku je i formalno iskazana zainteresovanost države za preuzimanjem vlasništva u Port of Adria.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Damjanović se u petak sastao sa izvršnim direktorom Port of Adria, Sedatom Karom i i članicom upravnog odbora Draganom Radević. Tokom sastanka bilo je riječi o trenutnom statusu i aktuelnom poslovanju ove kompanije.

Govoreći o budućnosti luke, na sastanku su razmatrana optimalna rješenja za održivost poslovanja i upravljanje kompanijom.

- Preliminarni razgovori bili su prilika da menadžment ove kompanije detaljnije upozna ministra finansija sa svim izazovima sa kojima su se susreli u dosadašnjem poslovanju, kako u pogledu dugih i komplikovanih administrativnih procedura, zatečenog stanja prilikom preuzimanja upravljanja koje je, između ostalog, podrazumijevalo neadekvatnu opremljenost, starosnu strukturu zaposlenih, te kompleksne radne odnose koji su rezultirali sudskim sporovima - navodi se u saopštenju.

Ministar je upoznat i sa, kako su naveli iz Port of Adria "problemom kršenja prava ekskluzivnosti koje je Port of Adria dato ugovorom o koncesiji, te nelojalnom konkurencijom zbog činjenice da određene kompanije obavljaju lučke aktivnosti bez koncesionih prava, pritom ne plaćaju koncesionu naknadu i van su bilo kakve kontrole nadležnih institucija".

Damjanović je kazao da resor kojim rukovodi, kao i Vlada u cjelini prate problematiku u konkretnom slučaju i da su odlučni da kreiraju i sprovedu model objedinjavanja Luke Bar i Port of Adria u vlasništvu države na način koji bi bio optimalan i za državu i za sadašnjeg većinskog vlasnika Port of Adria.

Takođe je i formalno iskazana zainteresovanost države za preuzimanjem vlasništva u "Port of Adria".

Iz resora finansija podsjećaju da je Port of Adria, nekadašnji Kontejnerski terminal i generalni tereti, u većinskom vlasništvu kompanije Global Ports Holding od 2014. godine, koja posluje u 14 zemalja i upravlja sa 27 luka.

Dogovoreno je da današnji, inicijalni razgovor, bude nastavljen u proširenom formatu koji bi podrazumijevao prisustvo predsjednika Vlade, kao i predsjednika odbora direktora Port of Adria.

Iz Vlade se i ranije moglo čuti da žele da vrate Port of Adria u državno vlasništvo, jer bi "benefiti od potencijalnog objedinjavanja dva terminal operatora u barskoj luci, kompanija Port of Adria i Luka Bar bili bi višestruki i doveli bi do povećanja konkurentnosti u lučkom pretovaru".

Pored toga, iz Vlade su i više puta ponovili da žele uvećaju udio u vlasništvu u Luci Bar, pa je u četvrtak na sjednici usvojena informacija, dok je juče na Montenegroberzi država kupila oko devet miliona akcija za 8,18 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.