NavMenu

Groznica poskupljenja trese cijeli svijet - Da li je inflacija tu da ostane?

Izvor: RTS Petak, 15.07.2022. 10:32
Komentari
Podeli
(Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Cio svijet je u strahu od poskupljenja. Rast privrede je usporen, ove godine u Evropskoj uniji biće 2,7%, naredne svega jedan i po procenat. A inflacija je dostigla istorijski maksimum - 7,6% u evrozoni, a 8,3 u Evropskoj uniji.

Inflacija je stigla u sve djelove svijeta i tu je da ostane, kažu, nekoliko godina. Ove će globalna stopa u prosjeku biti 7,7%. To je jedan od rezultata zajedničkog istraživanja njemačkog i švajcarskog Instituta za ekonomsku politiku u kojem je učestvovalo oko 100 zemalja i 660 ekonomista.

Posebno visoke stope inflacije, preko 20%, očekuju se u Južnoj Americi, Sjevernoj i Istočnoj Africi, i Zapadnoj i Centralnoj Aziji. Relativno sporo cijene će rasti - u Sjevernoj i Centralnoj Americi i velikim djelovima Evrope, gdje je očekivana stopa rasta ispod 10%.

- Akcije Moskve remete snabdijevanje energentima i žitom, podižu cijene i slabe povjerenje. U Evropi, zamah ponovnog otvaranja naših privreda podržaće ovogodišnji rast, ali za 2023. godinu značajno smo revidirali prognozu. Očekuje se da će rekordno visoka inflacija dostići vrhunac kasnije ove godine i postepeno opadati u idućoj - kaže Paolo Đentiloni, evropski komesar za ekonomiju.

Inflacija je neuobičajeno visoka u Njemačkoj, ekonomski najjačoj zemlji u Evropi. Rast cijena brine građane više nego rat u Ukrajini ili pandemija. Gotovo trećina strahuje da će morati da promijeni način života. U banci hrane u Diseldorfu sve veći broj stanovnika traži pomoć.

- Vjerovatno više nikada nećemo dostići pretkrizni prosjek. Dramatična društvena kriza najvjerovatnije će se pogoršati narednih mjeseci, a inflaciji ne vidimo kraj - navodi Marsel Frazer sa njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja.

Spirala poskupljenja je i u Austriji. Brašno je za godinu poskupjelo 129%, puter 76%, a jaja gotovo 50. Privredna komora zahtijeva da se privremeno smanji PDV na namirnice i uvede strogi nadzor cijena. Inflacija brine kancelara, nedavnom izjavom uzburkao je javnost.


- Ako inflacija nastavi ovako imamo samo dvije mogućnosti - alkohol ili ljekove za smirenje - kazao je Karl Nehamer, kancelar Austrije.

Najvišu inflaciju u proteklih 40 godina imaju Amerikanci - 9,1%, najviše zbog poskupljenja goriva i hrane.

Ponovo rastu redovi ispred banaka hrane širom Amerike, sve je više novih korisnika.

- Cijene hrane su previsoke i svakim danom rastu. Drago mi je što ima neko da nam pomogne - rekao je je jedan stanovnik Kalifornije.

Neprihvatljivo visoki brojevi brinu predsjednika Bajdena, borba protiv inflacije je, kaže, prioritet.

Federalne rezerve povećale su kamatne stope za 0,75% do kraja jula. Analitičari kažu - trebalo je ranije inervenisati. Što se duže čeka, mjere će biti drastičnije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Lokalna obilaznica oko Herceg Novog u fazi izrade glavnog projekta, za brzu saobraćajnicu čeka se idejno rješenje

U okviru Prostorno-urbanističkog plana opštine Herceg Novi, koji je u završnoj fazi izmjena i dopuna, tretirana je i buduća trasa zaobilaznice od Sutorine, preko Mojdeža, Ratiševine, Sušćepana, Trebesina, Poda, Sasovića do Zelenike. Monteput je organizovao tender, za izradu idejnog rješenja za dionicu brze saobraćajnice, od Herceg Novog do Budve, prelazak preko Bokokotorskog zaliva. Početak brze saobraćajnice je u zoni Debelog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.