NavMenu

Rekonstrukcija zadužbinske škole u Herceg Novom nakon 40 godina

Izvor: Dan Ponedjeljak, 27.12.2021. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/ryurikovna)
Firma Ing-invest iz Danilovgrada, radiće projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju zadužbinske škole u hercegnovskom naselju Srbina. Firma iz Danilovgrada dostavila je najpovoljniju ponudu na tender koji je raspisala Uprava javnih radova, a u toku je potpisivanje ugovora za izradu Idejnog rješenja i Glavnog projekta rekonstrukcije objekta.

Kako je pojasnio Boro Lučić, vršilac dužnosti direktora Uprave javnih radova, ugovorena vrijednost izrade tehničke dokumentacije je 44.000 eura. Ugovoreni rok za izradu idejnog rješenja je 30 dana, a za Glavni projekat četiri mjeseca.

- Projektni zadatak usaglašavali su Ministarstvo prosvjete, Agencija za izgradnju i razvoj i Uprava za javne radove.
Objekat može biti višenamjenski, za potrebe osnovne ili srednje škole, podrazumijeva uređenje sportskog igrališta i vraćanje objekta svojoj namjeni - saopštio je Lučić.

Jedno od rješenja je da u rekonstruisanom objektu bude odjeljenje Pomorske škole u okviru SMŠ Ivan Goran Kovačić, s obzirom da je tu nekad bila Srpska zakladna pomorska škola. Time bi se olakšalo pohađanje nastave za oko 250 učenika koji trenutno pohađaju školu u Kotoru.

Kako saopštavaju iz lokalne uprave, finansiranje ovog projekta ušlo je u predlog državnog budzeta za narednu godinu, u visini od 1,8 miliona eura.

Iz Opštine kažu da je rješavanje ovog problema pokrenuto sa mrtve tačke nakon 40 godina.

- Odnos kakav smo imali prema zadužbinama u Herceg Novom bio je poražavajući, zbog čega smo i smatrali da imamo posebnu obavezu da sve te objekte obnovimo, posebno zadužbine koje su ljudi ostavljali Herceg Novom, odnosno svom gradu. Međutim, nakon onih godina kada je to oduzimano, ali i od zemljotresa 1979. godine taj objekat tavori zapušten i drago nam je što smo puno aktivnosti uložili u prethodnom periodu da se objekat iskoristi i valorizuje - naglašavaju iz lokalne uprave.

Podsjećamo, oko opustjele škole u naselju Srbina, zadužbine Jovana Boškovića, Đura Đurovića i Jevrosime Laketić, u kojoj je do zemljotresa 1979. godine radila Osnovna škola Milan Vuković dugo godina vođen je sudski spor oko vlasništva nad objektima i zemljištem. Sa jedne strane Ministarstvo prosvjete i pomenuta osnovna škola, a s druge Fondacija "Zadužbinska škola u Srbini". Tokom maratonskog sudskog procesa, škola je propadala i sada će konačno biti rekonstruisana i privedena namjeni.

Katić pisao urgenicije, odgovora nije bilo

Gradonačelnik Stevan Katić još 2018.godine pisao je čitav niz urgencija ka prethodnom ministarstvu, sa zahtjevom za konstruktivnom sanacijom zadužbine, s obzirom da su po novom katastarskom premjeru iz 1980. i 1990. godine, formalno uknjiženi kao titular. Povratne informacije nije dobijao, a Katić je podvlačio da je Ministarstvo prosvjete bilo obavezno da obezbijedi sredstva za izvođenje hitnih radova konstruktivne sanacije urušenog objekta. Tražio je da resorno ministarstvo vrati zadužbinki objekat Fondaciji "Zadužbinska škola u Srbini", kojoj ga je i oduzela, odnosno Opštini, kao osnivaču Fondacije.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.