NavMenu

Zadužbinski školski kompleks u naselju Srbina u Herceg Novom dobija novi izgled - Raspisan tender za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta

Izvor: eKapija Utorak, 14.09.2021. 10:56
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/ryurikovna)
Uprava javnih radova raspisala je javni poziv za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta rekonstrukcije objekata Zadužbina porodice Bošković-Đurović-Laketić u naselju Srbina u Herceg Novom.

Za ovaj posao opredijeljeno je 60.000 EUR, bez uračunatog PDV-a.

Rok za dostavljanje ponuda je 12. oktobar 2021. godine do 10 sati, a istog dana će se održati i njihovo javno otvaranje.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.

Spratnost objekta nekadašnje srednje pomorske škole je Su+P+2, izgrađen je od kamena sa drvenim međuspratnim tavanicama. Zgrada nije sanirana od zemljotresa 1979. godine, a nakon požara 2008. ostali su samo glavni zidovi dok su pregradni zidovi, tavanice i krov urušeni. Planirana namjena rekonstruisanog objekta je srednje pomorsko obrazovanje u trajanju od četiri godine, a trebalo bi da ima prostor za nastavu, zajedničke prostorije i ostali prostor.

U projektnom zadatku navodi se da je neophodno posebnu pažnju obratiti na funkcionalnost objekta - za koliki broj učenika je namijenjen i kako organizovati nastavu po kabinetima. Ukoliko je moguće, predvidjeti minimum četiri učionice za nastavu, dvije modularne učionice koje bi eventualno lako mogle da se spoje u jednu veću, zbornicu, biblioteku, dvije kancelarije i eventualno čajnu kuhinju. Potrebno je i obezbijediti dovoljan broj sanitarnih čvorova.

Uređenje terena treba da bude u funkciji škole, kao školsko dvorište sa dječjim i sportskim igralištima, eventualno botaničkom baštom, uređenim vrtovima, sa novim potpornim zidovima i potpuno očuvanom visokom vegetacijom čempresa i pinija. Objekat bi trebalo da ima i jednu prostoriju biblioteke - legat.

Kako se može vidjeti u priloženoj dokumentaciji, Uprava za zaštitu kulturnih dobara je krajem avgusta izdala rješenje o konzervatorskim uslovima za potrebe izrade urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju ovog objekta.

Rješenjem je predviđeno da se rekonstrukcija objekta izvrši u postojećim gabaritima, formi, volumenu i materijalizaciji. U dokumentu se između ostalog navodi i da je neophodno zadržati malter na fasadi ukoliko je moguće, a u suprotnom, potrebno je predvijdjeti malterisanje malterom istog sastava i kolorita kao autentičnog. Podjelu unutrašnjeg prostora potrebno ja zadržati u najvećoj mogućoj mjeri, a međuspratnu konstrukciju i pregradne zidove raditi u savremenim materijalima koji će pojačati statičku stabilnost objekta.

U uslovima se navodi i da je metalni balkon potrebno konzervirati ili rekonstruisati na način da se zadrži autentični izgled. Neophodno je i zadržati kameno popločanje ispred objekta, kameni pižuo, kameno stepenište i stepenišnu ogradu. U okviru uređenja terena zadržati visoko rastinje i na većem dijelu slobodnih površina urbanističke parcele formirati koncentracije autohtonog rastinja. Ostale parcele urediti u skladu sa budućom funkcijom.

U objektu u Srbini 1858. godine počela je da radi Srpska zakladna pomorska škola. Ideju i prva sredstva za otvaranje pomorske škole dao je 1826. godine bogati trgovac u Smirni u Turskoj Jovan Bošković koji je rođen na Toploj u Herceg Novom. Osnivanje zadužbinske škole u Srbini pored Boškovića pomogli su i rodoljubi Đuro Đurović i Jevrosima Laketić rođena Vladislavić. U objektu je nekada bila i OŠ Milan Vuković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.