Izvor: eKapija | Utorak, 14.09.2021.| 10:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zadužbinski školski kompleks u naselju Srbina u Herceg Novom dobija novi izgled - Raspisan tender za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta

(Foto: YouTube/Svaštara TV/Screenshot)
Uprava javnih radova raspisala je javni poziv za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta rekonstrukcije objekata Zadužbina porodice Bošković-Đurović-Laketić u naselju Srbina u Herceg Novom.

Za ovaj posao opredijeljeno je 60.000 EUR, bez uračunatog PDV-a.

Rok za dostavljanje ponuda je 12. oktobar 2021. godine do 10 sati, a istog dana će se održati i njihovo javno otvaranje.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.

Spratnost objekta nekadašnje srednje pomorske škole je Su+P+2, izgrađen je od kamena sa drvenim međuspratnim tavanicama. Zgrada nije sanirana od zemljotresa 1979. godine, a nakon požara 2008. ostali su samo glavni zidovi dok su pregradni zidovi, tavanice i krov urušeni. Planirana namjena rekonstruisanog objekta je srednje pomorsko obrazovanje u trajanju od četiri godine, a trebalo bi da ima prostor za nastavu, zajedničke prostorije i ostali prostor.

U projektnom zadatku navodi se da je neophodno posebnu pažnju obratiti na funkcionalnost objekta - za koliki broj učenika je namijenjen i kako organizovati nastavu po kabinetima. Ukoliko je moguće, predvidjeti minimum četiri učionice za nastavu, dvije modularne učionice koje bi eventualno lako mogle da se spoje u jednu veću, zbornicu, biblioteku, dvije kancelarije i eventualno čajnu kuhinju. Potrebno je i obezbijediti dovoljan broj sanitarnih čvorova.

Uređenje terena treba da bude u funkciji škole, kao školsko dvorište sa dječjim i sportskim igralištima, eventualno botaničkom baštom, uređenim vrtovima, sa novim potpornim zidovima i potpuno očuvanom visokom vegetacijom čempresa i pinija. Objekat bi trebalo da ima i jednu prostoriju biblioteke - legat.

Kako se može vidjeti u priloženoj dokumentaciji, Uprava za zaštitu kulturnih dobara je krajem avgusta izdala rješenje o konzervatorskim uslovima za potrebe izrade urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju ovog objekta.

Rješenjem je predviđeno da se rekonstrukcija objekta izvrši u postojećim gabaritima, formi, volumenu i materijalizaciji. U dokumentu se između ostalog navodi i da je neophodno zadržati malter na fasadi ukoliko je moguće, a u suprotnom, potrebno je predvijdjeti malterisanje malterom istog sastava i kolorita kao autentičnog. Podjelu unutrašnjeg prostora potrebno ja zadržati u najvećoj mogućoj mjeri, a međuspratnu konstrukciju i pregradne zidove raditi u savremenim materijalima koji će pojačati statičku stabilnost objekta.

U uslovima se navodi i da je metalni balkon potrebno konzervirati ili rekonstruisati na način da se zadrži autentični izgled. Neophodno je i zadržati kameno popločanje ispred objekta, kameni pižuo, kameno stepenište i stepenišnu ogradu. U okviru uređenja terena zadržati visoko rastinje i na većem dijelu slobodnih površina urbanističke parcele formirati koncentracije autohtonog rastinja. Ostale parcele urediti u skladu sa budućom funkcijom.

U objektu u Srbini 1858. godine počela je da radi Srpska zakladna pomorska škola. Ideju i prva sredstva za otvaranje pomorske škole dao je 1826. godine bogati trgovac u Smirni u Turskoj Jovan Bošković koji je rođen na Toploj u Herceg Novom. Osnivanje zadužbinske škole u Srbini pored Boškovića pomogli su i rodoljubi Đuro Đurović i Jevrosima Laketić rođena Vladislavić. U objektu je nekada bila i OŠ Milan Vuković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE