NavMenu

"Green deal mnogo košta njemačke firme, još nije vrijeme za odustajanje od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem"

Izvor: eKapija Utorak, 28.09.2021. 13:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)Ilustracija
Indeks potražnje u Njemačkoj industriji 18 mjeseci od početka pandemije pokazuje rast, ali zaostaje indeks proizvodnje, rečeno je na vebinaru pod nazivom "Restartovanje evropskog motora: Ekonomski razvoj i poslovne šanse u Njemačkoj, u organizaciji Njemačko-srpske privredne komore (AHK Srbije).

- Procjep između tražnje i proizvodnje nastao je zbog prekida u svjetskim lancima snabdijevanja. U istočnoj hemisferi još nije postignut raniji nivo snabdijevanja i zato u Njemačkoj imamo zatvaranje djelova proizvodnje, naročito u automobilskoj industriji, zbog nedostatka čipova. Kompanije odustaju od kineskih snabdjevača, a potraga za novim i njihovo mijenjanje povećava cijene proizvoda - kaže Volker Treier, član IO Udruženja njemačkih privrednih komora (DIHK), dodajući da će rasti i kamatne stope.

- To su glavni globalni izazovi koji utiču na biznis u Njemačkoj, ali pritom treba imati na umu i da, iako nije lako peoblikovati lance snabdijevanja, između ostalog i zato što je logistika još uvijek izazov, tu ima i poslovnih šansi, recimo prilika za pronalaženje novih tržišta - navodi Treier.

Problem je i što, prema njegovim riječima, njemačka industrija, pogotovo u sektoru proizvodnje, još nije dostigla adekvatan nivo investicija u odnosu na izazove koji slijede i koje su potrebne da podrže jačanje ekonomije.

- Smanjenje nesigurnosti investitora očekujem nakon izbora, kada će kompanije imati bolje procjene za svoja ulaganja, ali je sada nedostatak investicija osjetan, a potpuni oporavak ne osjeća se ni na stranji potrošnje - smatra Treier, koji kao problem u domenu investicija vidi i preveliku "njemačku samouvjerenost da bi dovodili investitore".

Ilja Nothnagel, takođe član IO DIHK, isitče da je prije pandemije Njemačka bila jako uspješna privreda, te da postoji uvjerenje, koje se nameće u izbornoj kampanji, da će tako biti i posle pandemije.

- Ipak, to možda neće biti tako. Svijet se mijenja zbog korone, i to brzo. Izazovi digitalizacije i inovacija, to je ono što budući kreatori politika moraju da imaju na umu. Industrija u Njemačkoj ima veliki udio u BDP-u, pa je i udar na cijelu ekonomije veliki. Kompanije pokušavaju da povrate gubitke nastale usljed pandemije, ali to se još ne događa, naročito u sektorima trgovine, turizma, usluga - navodi Nothnagel, dodajući da se ljudi još ne vraćaju šopingu u tržnim centrima i dalje naručuju hranu online.

Po njegovoj ocjeni, izazov nije samo transport i snabdijevanje, već i domaći izazovi - najprije visoka cijena struje za industriju, a posle toga i nedostatak kvalifikovane radne snage i digitalizacija.


- Najveći problem za kompanije je cijena struje za industrijske potrošače, koja je veća nego u drugim evropskim zemljama. U tom domenu potrebne su investicije u digitalizaciju i nove tehnologije, naročito data mining. Međutim, tu je potrebno prilagoditi i poresku politiku, tako da ima tu i nasleđenih problema, od prije korone - kaže Nothnagel.

Dodaje da će problem za privredu biti i nastavak poslovanja bez pomoći države.

- Te ekonomske stimulacije za kompanije više neće biti toliko kao u prethodnom periodu, osim za one koji prelaze na obnovljive izvore - navodi Nothnagel.

Kada je riječ o obnovljivoj energiji, Treier kaže da je vodonik velika nada za prevazilaženje klimatskih izazova u svetu, ali ocjenjuje i da Green Deal puno košta njemačke kompanije.

- Da bi se ti troškovi pretvorili u šanse, potrebne su nam nove tehnologije, a njih još nema. S druge strane, zahtjevi da se odustane od uglja su tu, a pitanje odakle vodonik ostaje otvoreno. Jasno je da mi nismo trenutno u mogućnosti da taj vid energije inkorporiramo u proizvodnju automobila. I to je po meni zadatak za sledeću vladu, da otvori mogućnost neodustajanja od unutrašnjeg sagorijevanja, nema još tehnologije da zamijenimo tu tehnologiju, ali svakako možemo biti otvoreni za to - poručuje Treier.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Završetak gradnje hotela Marriott u Kotoru očekuje se kroz dvije i po godine - Investicija vrijedna 35 mil EUR

Kotor će kroz dvije i po godine dobiti još jedan hotel sa pet zvjezdica, a iza 35 mil EUR vrijednog projekta sa 120 soba, stoji kompanija CG hotel. Hotel se gradi ispod magistrale Kotor-Risan, na ušću rijeke Škudre u more, a završetak radova se očekuje kroz dvije i po godine. Kako je investitor kazao "Vijestima", trenutno su završeni radovi na zaštiti temeljne jame, a nakon izgradnje, hotel će predati na upravljanje kompaniji Marriott

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.