NavMenu

Rusija gradi nuklearku nove generacije

Izvor: Sputnik Srijeda, 09.06.2021. 13:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)Ilustracija
Rusija je pokrenula izgradnju novog nuklearnog energetskog kompleksa budućnosti, prvog na svijetu energetskog bloka nove generacije BREST-OD-300, kod kojeg havarije tipa Černobilja i Fukušime će biti u principu nemoguće.

Izgradnja se odvija u gradu Seversku na platformi Sibirskog hemijskog kombinata (SHK) ruske državne korporacije Rosatom.

S tim u vezi, predsjednik Ruske akademije nauka Aleksandar Sergejev izjavio je da početak izgradnje jedinstvenog energetskog bloka u Rusiji označava početak nove ere u nuklearnoj energetici.

Energetski blok sa snagom od 300 megavata biće deo eksperimentalnog demonstracionog energetskog kompleksa (ODEK) koji se gradi u SHK u okviru projekta Proboj. Očekuje se da će reaktor BREST početi sa radom između 2025-2030. godine.

Tehnologije u osnovi eksperimentalnog demonstracionog energetskog kompleksa istovremeno će omogućiti rješavanje ključnih zadataka nuklearne industrije u vezi sa ekologijom i sirovinama.

BREST nije jedini takav na svijetu, ali je prvi koncept koji zadovoljava sve bezbjednosne i ekonomske zahtjeve nuklearne energetike i usmjeren je na rješavanje problema stabilnog razvoja. On predstavlja prototip reaktora sa brzim neutronima BR-1200 i sa olovnim rashladnim sredstvom, koji će postati osnova za komercijalni energetski blok velike snage od otprilike 1200 megavata.

Novi nuklearni "energetski kompleks budućnosti" gradi se na mjestu gdje je krajem 1950-ih godina pokrenuta prva ruska industrijska nuklearna elektrana - Sibirska nuklearna elektrana.


Inače, Rusija je prva u 21. vijeku izgradila i pustila u rad nuklearne energetske blokove sa reaktorima takozvane generacije "tri plus", a sada je riječ o ovladavanju tehnologijama postrojenja četvrte generacije.

Ruski stručnjaci uspjeli su da pokažu da je moguće napraviti brze nuklearne reaktore na takav način da će njihova bezbjednost biti zasnovana na zakonima prirode
, a ne na stvaranju dodatnih inženjerskih barijera i povećanju broja osoblja. To i jeste princip prirodne bezbjednosti, koji je ušao u osnovu koncepta BREST.

Njegova konstrukcija isključuje takozvano ubrzanje neutrona koje je izazvalo katastrofu u Černobilju. Pored toga, sa reaktorom BREST nemoguć je scenario katastrofa ni kao u elektrani Fukušima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.