NavMenu

Pola vijeka Zastave 101

Izvor: Automika Nedjelja, 18.04.2021. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Anze Furlan)
Jedan od najpopularnijih automobila bivše Jugoslavije - legendarna Zastava 101, Stojadin kako smo mu svi tepali, puni tačno pola veka. Ako se može reći da je jedan model automobila, ako izuzmemo kultnog Fiću, obeležio neku eru u bivšoj državi, onda je to svakako Zastava 101.

Prvi primerci su proizvedeni u Kragujevcu davne 1971. godine, a čak i danas, iako retki, postoje primerci u voznom stanju.

Stojadin je zadržao pažnju svojih kupaca, bez ikakve reklame preko 20 godina. Karijeru je završio 21. novembra 2008, kao drugi najjeftiniji nov automobil na celom svjetu. A bio je i prava senzacija na sajmu automobila u Beogradu 2008.

Sam početak ovog modela je bio turbulentan i leži u dva starija modela automobila koje je osmislio čuveni Dante Điakosa - tvorac najuspješnijih FIAT modela kao što su 500, 600, 1100, 128 i mnogi drugi. Razvoj modela 101 vodio je Zastavin Institut (tada KRS).

Posljednja Zastava 101, koja je i posljednje vozilo Zastava, tokom 2010. je prodata privatnom licu, sa sve oproštajnim porukama radnika sa fabričke trake. Srećom, iako je van oldtajmerskih krugova i dan danas je na točkovima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.