NavMenu

Pola vijeka Zastave 101

Izvor: Automika Nedjelja, 18.04.2021. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Anze Furlan)
Jedan od najpopularnijih automobila bivše Jugoslavije - legendarna Zastava 101, Stojadin kako smo mu svi tepali, puni tačno pola veka. Ako se može reći da je jedan model automobila, ako izuzmemo kultnog Fiću, obeležio neku eru u bivšoj državi, onda je to svakako Zastava 101.

Prvi primerci su proizvedeni u Kragujevcu davne 1971. godine, a čak i danas, iako retki, postoje primerci u voznom stanju.

Stojadin je zadržao pažnju svojih kupaca, bez ikakve reklame preko 20 godina. Karijeru je završio 21. novembra 2008, kao drugi najjeftiniji nov automobil na celom svjetu. A bio je i prava senzacija na sajmu automobila u Beogradu 2008.

Sam početak ovog modela je bio turbulentan i leži u dva starija modela automobila koje je osmislio čuveni Dante Điakosa - tvorac najuspješnijih FIAT modela kao što su 500, 600, 1100, 128 i mnogi drugi. Razvoj modela 101 vodio je Zastavin Institut (tada KRS).

Posljednja Zastava 101, koja je i posljednje vozilo Zastava, tokom 2010. je prodata privatnom licu, sa sve oproštajnim porukama radnika sa fabričke trake. Srećom, iako je van oldtajmerskih krugova i dan danas je na točkovima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Saobraćaj

Za više putnika niže cijene aviokompanijama - Do kraja godine nova podsticajna šema Aerodroma za prevoznike

Aerodromi Crne Gore (ACG) do kraja ove godine će objaviti novu podsticajnu šemu (povoljnosti za sve aviokompanije) sa ciljem daljeg rasta saobraćaja, posebno sa glavnih emitivnih tržišta koja su važna za crnogorski turizam, a biće i korigovana lista strateških ruta od kojih neke više neće biti njen dio. Ovo je zvanično rečeno "Vijestima" u državnoj kompaniji. Korekcija cjenovne politike dolazi u trenutku nakon što su pojedine

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.