NavMenu

Hotelijeri se sve manje nadaju uspješnoj postsezoni - Herceg Novi bilježi 800.000 EUR gubitka od boravišne takse

Izvor: Pobjeda Četvrtak, 03.09.2020. 13:08
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/ryurikovna)
Sve su manje nade turističkih poslenika da će od ove sezone "ugrabiti" nešto. Direktor Turističke organizacije Herceg Novog Pavle Obradović kaže da je prihod od boravišne takse manji za 800.000 EUR, odnosno za 88%, u odnosu na isti period prošle godine.

- Prošle godine na današnji dan naplata boravišne takse iznosila je 922.271 EUR, a ove je naplaćeno 120.399, što je za 88% manje. To je izuzetno veliki pad i siguran sam da će se oslikati na naše planove jer nećemo moći da ulažemo u infrastrukturu i ostale projekte. Sezona je bila loša i tokom ovog mjeseca očekuje nas rebalans budžeta - kazao je Obradović.

Evidentno je, kako je kazao Obradović, da je čitava privreda u problemu i niko nije ostvario profit.

- Mislim da se moglo bolje, poput Hrvatske ili Albanije. Mi smo se odlučili za ove korake i epidemiološke mjere, vidjećemo ko će proći bolje - kazao je direktor TO HN.

Najveći broj gostiju u Herceg Novi dolazi iz Srbije, potom Bosne i Hercegovine pa iz Rusije, a po riječima Obradovića ka tim tržištima posebno će biti usmjerena marketing kampanja, ali i ka svim ostalim koja mogu biti značajna emitivna tržišta za naredni period.

Sudbinu turističkih poslenika u gradu i državi, dijeli i menadžment hotela Lighthouse koji je ove godine ostvario samo 25% prošlogodišnjeg prometa. Izvršni direktor Jovan Vukalović kaže da su tokom 11 godina rada, od kada je kompanija Lighthouse of Montenegro preuzela bivši Metalurg, imali stalan rast i borili se da promet ostvaruju i mimo glavne sezone.

Pandemija korona virusa, smatra on, ostaviće dugoročne posljedice po crnogorski turizam.

- Početkom godine imali smo obećavajuće i procente i brojke u dijelu smještajnih kapaciteta, najava i rezervacija. Po svemu, ovo je trebala biti rekordna godina. Ostvareno je oko 25% prihoda od onog što Lighthouse inače ostvaruje, ali s obzirom na sve okolnosti ne možemo reći da je to ništa - rekao je Vukalović.

Iz Instituta Igalo najavljuju zatvaranje Druge faze 12. septembra jer su svi aranžmani za septembar i oktobar otkazani. Po riječima direktora marketinga Nikole Mračevića, drastičan je pad broja noćenja u odnosu na prošlu godinu.

- Ove godine realizovano je oko 70.000 noćenja u obje faze, što je veliki pad u odnosu na prošlu godinu. Nadali smo se boljoj jeseni kao i svi hotelijeri tako i mi koji nudimo medicinske usluge i bavimo se zdravstvenim turizmom. Za goste sa zapadnih tržišta nije postojala mogućnost da se vrate u ovom periodu i sve je odgođeno za sljedeću godinu - kazao je Mračević.

Navodi da su svi ugovori i dalje na snazi a strani partneri iz Norveške i Holandije bi počeli možda da dolaze u martu. Objekat prve faze po sadašnjim planovima radiće do decembra. Druga faza će biti otvorena 1. februara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.