NavMenu

Zašto ovih dana svi govore o Bitkoin halvingu?

Izvor: Bonitet Subota, 27.04.2024. 13:15
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / jaydeep_)
Nedavno se dogodio Bitkoin halving, najpoznatiji i najznačajniji događaj u kripto industriji koji se događa svake četiri godine, otprilike u isto vrijeme (april, maj). Ovaj događaj je važan iz nekoliko razloga:
  • utiče na dalje kretanje ponude i potražnje Bitkoina (koji posljedično utiče i na cijenu velike većine ostalih kriptovaluta);
  • nameće Bitkoin rudarima nova ulaganja u preskupu opremu za rudarenje;
  • utiče na psihu investitora u kriptovalute i kripto proizvode.

Šta je halving?

Halving predstavlja automatizovani događaj na Bitkoin mreži, odnosno trenutak od kojeg rudar koji prvi verifikuje blok transakcija i doda ga na blokčejn mrežu dobije upola nižu nagradu za rudarenje.

Konkretno, do prije nekoliko dana nagrada je iznosila 6,25 svježe "odštampanih" Bitkoina ukoliko vaša mašina za rudarenje bude prva koja pronađe rješenje na kompleksnu matematičku zagonetku i doda novi blok transakcija na blokčejn. Ovaj iznos se u subotu prepolovio i sada iznosi 3.125 bitkoina.

Pod pretpostavkom da se način funkcionisanja Bitkoina neće mijenjati u narednom periodu, očekuje se da naredni halving bude u drugoj polovini aprila 2028. godine, kada će se nagrada ponovo prepoloviti do iznosa 1.56 BTC.


Kako Bitkoin halving utiče na cijenu?

Na cijenu Bitkoina utiče nekoliko faktora od kojih su najvažniji ponuda i potražnja. Međutim, za razliku od tradicionalnih valuta, Bitkoin nije moguće "doštampavati" u neograničenim količinama niti je moguće to uraditi po potrebi. Ova kriptovaluta funkcioniše prema unaprijed isprogramiranom mehanizmu koji nove jedinice pušta u opticaj tako što ih dodeljuje rudarima kao nagradu. Pošto se ukupan iznos ovih jedinica smanjuje za polovinu svake četvrte godine, to znači da je ponuda sve skromnija, a potražnja sve jača, zbog čega svjedočimo konstantnom rastu cijene Bitkoina.

Iako su mnogi portali i analitičari ovu valutu proglasili mrtvom bezbroj puta do sada, kada se pogleda grafikon cijene Bitkoina do danas, može se lako da utvrditi konstantan rast cijene. Istina je da je do sada zabilježeno mnogo drastičnih skokova i padova u njegovoj vrijednosti, ali je takođe očigledna uzlazna putanja cijene za koju se trenutno ne vidi nijedan razlog da bi mogla da promijeni pravac i krene nadole.


Šta su očekivanja za naredni period?

Ako može da se sudi na osnovu prethodnih halvinga i ciklusa cijena kroz koje Bitkoin prolazi, očekuje se dalji postepeni rast cijene posmatrano dugoročno, uz nove skokove i padove koji će vjerovatno biti blaži od onih u prošlosti. Gledajući kratkoročno, vjerovatno će doći do pada cijene i konsolidacije prije nego što Bitkoin dostigne svoj novi istorijski maksimum krajem 2025. godine, koji bi mogao da iznosi oko 100.000 USD, ukoliko se ciklus u koji su svi upravo zakoračili odvija na isti način kao i prethodni ciklusi.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.