NavMenu

Muzej automobila se prinudno seli iz centra Beograda, kolekcija ide u privatne garaže - Grad nije obezbijedio prostor

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.02.2024. 16:27
Komentari
Podeli
Muzej automobila u Beogradu (Foto: I.S./eKapija)Muzej automobila u Beogradu
Muzej automobila u Beogradu biće prinudno iseljen iz dosadašnjeg prostora u Ulici Majke Jevrosime 30, posle 95 godina, a kompletna zbirka muzeja biće rasuta širom Beograda, po privatnim garažama i ostalim smještajnim prostorima, saopštio je Srpski savez za istorijska vozila.

- Budući da grad Beograd, koji je i osnivač pomenute gradske ustanove kulture, nije obezbijedio niti privremeni, niti stalni alternativni prostor za pomenuti muzej, automobili, drugi eksponati i brojna arhivska građa, koja čini kolekciju od neprocjenjive nacionalne istorijske i tehničke vrijednosti, do daljnjeg će biti nedostupni javnosti - saopštio je Srpski savez za istorijska vozila.

U saopštenju se navodi da će eksponati Muzeja automobila u Beogradu u kojem se nalazi zbirka nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića biti rasuti širom Beograda, po privatnim garažama i ostalim smještajnim prostorima, na, kako su ocijenili "apsolutno neprihvatljiv način, koji će predstavljati ozbiljnu prijetnju za njeno očuvanje".

Ovim činom, kako su istakli, grad Beograd gubi vrijedan dio svoje istorije, kao i turističke i kulturne ponude.

U saopštenju je naveden i izvod iz Službenog glasnika gdje piše da je Moderna garaža u centru grada izgrađena 1929. godine, a 1994. godine odlukom Vlade Srbije utvrđena kao spomenik kulture.

Bratislav Petković bio je srpski reditelj, dramski pisac i političar. Bivši je ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije sa Ivicom Dačićem kao predsjednikom Vlade. Osnovao je i bio direktor Muzeja automobila i pozorišta Moderna garaža u Beogradu.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.