NavMenu

Prosječna plata u decembru 814 EUR

Izvor: eKapija Utorak, 30.01.2024. 14:37
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/stevepb)
Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u decembru prošle godine iznosila je 814 EUR, pokazuju podaci Monstata.

Kako je navedeno, prosječna neto plata je u odnosu na novembar zabilježila rast od 0,9%, dok je u odnosu na isti mjesec 2022. porasla 12%.

Prosječna bruto zarada u decembru je iznosila 1.018 EUR.

- Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u decembru 2023. godine u odnosu na novembar 2023. zabilježile pad od 0,5% proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 1,4% - navedeno je.

Na nivou 2023. godine prosječna bruto zarada iznosila je 987 EUR, dok je prosječna neto zarada iznosila 792 EUR.

- S obzirom na to da su potrošačke cijene u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu zabilježile rast od 8,6% proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 2,4% - dodali su iz Monstata.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa u decembru su u odnosu na novembar zabilježile rast u sektorima ostale uslužne djelatnosti 2,9%, građevinarstvo 2,4%, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 2,1%, te poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 2%.

Plate su porasle i u sektorima usluge smještaja i ishrane 1,6%, saobraćaj i skladištenje 1,3%, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1%, informisanje i komunikacije 0,9%, umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti 0,9%, kao i u sektoru zdravstvene i socijalne zaštite 0,8%.

Porast bilježe i sektori snabdijevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti 0,7%, obrazovanje takođe 0,7%, trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala, te finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja 0,6%, poslovanje nekretninama 0,4% i prerađivačka
industrija 0,2%.

- Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa zabilježen je u sektorima snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 3,6% i vađenje ruda i kamena 0,9% - zaključuju iz Monstata.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.