NavMenu

Bugarska i Rumunija od 31. marta ulaze u Šengen zonu - Šta se mijenja za putnike?

Izvor: TU magazin Petak, 26.01.2024. 09:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Ahmad Ardity)Ilustracija
Bugarska i Rumunija biće dio šengenskog prostora od 31. marta ove godine. Obje zemlje će na taj način imati omogućeno slobodno kretanje između država članica za oko 400 miliona građana.

Bugarska i Rumunija su članice evropske unije od 2007. godine, međutim, kako nisu bile dio bezgraničnog prostora, putnici su i dalje u obavezi da pokažu pasoše pri ulasku.

Putnici koji dolaze avionom ili morem iz drugih zemalja šengen zone više neće morati da pokazuju ​​pasoše po dolasku. To znači da putnici na letovima, krstarenjima i trajektima neće biti podvrgnuti provjerama, što će u velikoj mjeri olakšati putovanja.

Međutim, ako putujete kolima ili dolazite vozom ili autobusom i dalje ćete morati da pokazujete dokumenta. To je prije svega na insistiranje Austrije, jer pravila koja regulišu kopnene granice još nisu uspostavljena, navodi Euronews.

Ne računajući Rumuniju i Bugarsku, Šengen zonu čini 27 država. Dvadeset i tri pripadaju EU, a četiri su pridružene države Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA). To su Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn. Poslednja zemlja koja je pristupila šengenskoj zoni bila je Hrvatska 2022. godine.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.