NavMenu

Ovo su evropski gradovi koje moraju posjetiti svi ljubitelji umjetnosti

Izvor: luxlife Četvrtak, 11.01.2024. 09:23
Komentari
Podeli
(Foto: Anthony DELANOIX/Unsplash)
Evropa je bogata različitim destinacijama, koje su u stanju da zadovolje "želje" čak i najzahtjevnijih posjetilaca i obraduju sve putnike, jer ima mjesta za svačiji ukus. Shodno tome, postoje neki gradovi koji svakako zaslužuju mjesto na listi ljubitelja umjetnosti, a mi smo izdvojili neke od njih.

Budite inspirisani, napravite sopstvenu, idealnu listu i organizujte svoje sledeće avanture.

Da li ste ljubitelj umjetnosti? Ovo su gradovi koje morate posetiti bar jednom u životu:


Pariz

Ova konkretna lista nije mogla da počne na drugačiji način. Pariz je poznat po svojoj umjetnosti i kulturi i nije slučajno što je godinama omiljen izbor ljubitelja umjetnosti. Muzej Luvr je taj koji, prirodno, privlači pažnju i predstavlja stub privlačnosti za one koji stižu u francusku prestonicu, jer je jedan od najimpresivnijih i najpoznatijih na svijetu. Međutim, možemo slobodno reći da ćete posjetom Luvru tek zagrebati umjetničku površinu Pariza.

Pariz je prepun muzeja moderne umjetnosti kao što su Muzej Orsej i Centar Pompidu, koji imaju veoma impresivne kolekcije koje zaslužuju da im se izbliza divite, dok se Monmartr, koji je jedno od najviših brda prestonice, mora obavezno posjetiti jer se sa ovog mjesta vidi cio grad. Na živopisnom trgu "Place du Tertre" susrećete mnoge slikare koji izlažu svoje radove i dijele svoje ideje sa svijetom, a opojne arome djeluju kao dodatni bonus u svakom kutku ovog grada.


Amsterdam

Od klasične, vanvremenske ljepote Pariza, do krajnje alternativne destinacije, Amsterdama. Glavni grad Holandije je konstantno idealan izbor za one koji traže nešto drugačije. Ovaj grad je poznat po svojim živopisnim i istorijskim građevinama, ali i po umjetnosti, i stalno je visoko na listi onih koji vole umjetnost. Obavezna posjeta je Rijksmuzeum, u kome se nalazi više od 8000 umjetničkih djela mnogih poznatih slikara kao što su Rembrant i Vermer, dok bi muzej Van Gog i Rembrantova kuća takođe trebalo da imaju mjesto na vašoj listi ako posjetite Amsterdam.

Rim

Rim je - po opštem priznanju - arhitektonski "spomenik" zapadne civilizacije. To je grad sa veoma posebnom aurom, sa jedinstvenim vibracijama i mnogo različitih mjesta, koja su magnet za lokalno stanovništvo i posjetioce. Očaravajući Rim, nije mogao da ne zauzme mjesto na listi gradova koji se smatraju idealnim izborom za ljubitelje umjetnosti.

Koloseum, Panteon, rimska pijaca i hram Venere samo su neke od znamenitosti koje ovaj grad ima da ponudi, dok je potrebno posjetiti i Trg Svetog Petra u Vatikanu i Sikstinsku kapelu. Antička, klasična i renesansna arhitektura igra vodeću ulogu u svakom uglu italijanske prestonice, koja uvijek izgleda glamurozno i spremno da dočeka posjetioce iz svih djelova svijeta.



Berlin

Bez sumnje, zaslužuje mjesto na listi najistorijskih i umjetničkih gradova u Evropi. Berlin je idealno mjesto za ljubitelje umjetnosti i bez obzira koliko puta ga posjetite, zaista ima nešto više da ponudi. Nacionalna galerija, sa kultnim djelima velikih slikara kao što su Rafael, Ticijan, Karavađo, Rubens, Rembrant i Jan Van Ajk, mjesto je za one koji vole umjetnost, dok se galerija East Side takođe smatra obaveznom posjetom. To je zid dug 1,3 km koji je ujedno i najduži preostali dio Berlinskog zida. Umjetnici iz cijelog sveta ukrasili su svojim djelima spaseni istočni dio, a ovaj kulturni fenomen predstavlja stub privlačnosti za one koji stignu u prestonicu Njemačke, koji svojim posebnim karakterom plijeni poglede.


London

Na kraju, ali ne i najmanje važno, naravno, očaravajući London nije mogao da izostane sa liste gradova koje morate posjetiti. Ovaj grad je, iz mnogo razloga, idealna destinacija za sve one koji vole putovanja i jedinstvena iskustva, a oni koji ga dobro poznaju slažu se da je jedan od najljepših gradova u Evropi. Britanska prijestonica svoju inspiraciju crpi od velikih autora kao što su Šekspir, Dikens, Orvel i Eliot, a Britanski muzej privlači pažnju i predstavlja bezvremensku atrakciju, jer se u njemu nalazi niz impresivnih kolekcija artefakata iz Grčke, Rima, Egipta, Amerike i dr. Muzej Viktorije i Alberta, Tejt Modern i Prirodnjački muzej takođe se smatraju obaveznim posjetama.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.