NavMenu

WhatsApp, Telegram i Signal - Francuska premijerka ministrima zabranila korišćenje aplikacija

Izvor: RT Balkan Petak, 01.12.2023. 09:38
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / LoboStudioHamburg)
Francuska premijerka Elizabet Born zabranila je ministrima u vladi i njihovim saradnicima da koriste aplikacije WhatsApp, Telegram i Signal za razmenu poruka. Ona je ovo uradila zbog bezbjednosnih propusta, navodi se u dopisu koji je dobio francuski list "Poan".

U obrazloženju se dodaje da ovi digitalni alati nisu lišeni bezbjednosnih nedostataka i stoga ne mogu da garantuju da će razgovori i informacije koje se dijele preko njih biti sigurni.

Born je odredila rok do 8. decembra kada bi vlada trebalo da pređe na korišćenje francuske aplikacije Olvid, koja je sertifikovana od strane francuskog nadzornog organa za sajber bezbjednost.

- Moj tim i ja koristimo Olvid od jula 2022. godine. U decembru će Olvid koristiti cela vlada, jer je najbezbjedniji svjetski sistem za razmjenu poruka - potvrdio je francuski ministar za digitalnu tehnologiju Žan-Noel Baro na Iksu.

Aplikacija Čep, koju je razvila vlada, takođe je dozvoljena.

Vlada Francuske ranije je naložila državnim službenicima da sa svojih poslovnih uređaja, zbog sajber-bezbjednosti i privatnosti, uklone sve platforme društvenih mreža, aplikacije za igre i video-striming - uključujući TikTok, Kendikreš i Netfliks.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.