NavMenu

Muke građevinara i kupaca stanova zbog blokiranih tendera - Nema useljenja jer fale brojila

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 13.11.2023. 09:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Nekoliko kompanija koje se bave stanogradnjom ne mogu kupcima predati stanove na upotrebu zbog toga što Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) nema dovoljno električnih brojila, jer su već skoro godinu i po zbog sudskih sporova bile blokirane tri javne nabavke za ukupno 65.000 brojila, saopšteno je Vijestima iz tri podgoričke građevinske kompanije.

Vijestima se javilo nekoliko kupaca stanova, od kojih neki tvrde da su u aprilu trebali useliti, a da su od građevinskih kompanije dobili objašnjenje da stanove ne mogu priključiti na elektromrežu, jer CEDIS nema dovoljno brojila. Problemi sa nedostakom brojila traju već godinu i po, a u međuvremenu je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo istragu o spornim nabavkama brojila iz 2018. i 2019. godine.

Iz CEDIS-a su na pitanje Vijesti o problemu sa brojilima kazali da se trude da u ovakvoj situaciji ispune sve svoje obaveze prema investitorima.

- Obavještavamo vas da CEDIS, uprkos poteškoćama sa kojima se susrijećemo prilikom tenderskih procedura, žalbi ponuđača, te probijanja zakonskih rokova od strane Državne komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, ispunjava sve svoje obaveze prema investitorima u zadatim rokovima i nastoji, kako sada tako i ubuduće, da ispoštuje sve njihove zahtjeve - naveli su iz ove kompanije.


Tenderi tek odblokirani

Prema informacijama Vijesti dva sporna tendera za nabavku brojila iz maja i jedan iz decembra prošle godine, su nakon žalbenih i sudskih postupaka odblokirana krajem oktobra ove godine i vraćena na početak, odnosno ponuđači - prodavci brojila ponude treba da dostave do 16. novembra.

Ako na ovim tenderima ne bude novih žalbi, izabrani ponuđač bi trebalo da bude poznat početkom decembra. Prema tenderskoj dokumentaciji rok za dostavljanje brojila je 120 dana (četiri mjeseca) nakon potpisivanja ugovora, odnosno u najboljem slučaju CEDIS bi ih dobio u aprilu naredne godine. Međutim, ukoliko bude novih žalbi cijela procedura se može ponovo odložiti u nedogled.

To znači i da će u najboljem slučaju problemi sa nedostatkom brojila trajati još najmenje pet mjeseci.

Iz građevinske kompanije su kazali Vijestima da problem pokušavaju riješiti dogovorom, kao i da su CEDISU nudili da sami kupe brojila onakva kakva tehnički odgovaraju sistemu, ali da su tu problem zakonska ograničenja.

CEDIS od početka blokade ovih tendera, kada ih zbog žalbenih postupaka nije mogao ni završiti niti poništiti, problem rješava nabavkom brojila kroz komplikovaniji i skuplji sistem malih nabavki, ali te količine nisu dovoljne s obzirom na veliki "građevinski bum" u stambenoj izgradnji i potrebama investitora.

Problem su izazvale žalbe na tendere, odluke o izboru ponuđača kao i na same odluke Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, a podnosili su ih dva suprotstavljena konzorcijuma koje predvode danilovgradska firma Mezon i beogradska Meter&Control.


Ne mogu da usele, pa plaćaju i kredit i kiriju

Kupci stanova koji su kontaktirali Vijesti kazali su da se nalaze u velikom problemu jer su počeli da plaćaju rate bankama za kredite a ne mogu useliti, pa i dalje plaćaju i privatni smještaj.

- Građevinska kompanije od koje smo kupili stan nas iz mjeseca u mjesec obavještava da nam ne može ustupiti stan jer zgrada nije priključena na elektromrežu zbog toga što CEDIS nema dovoljno brojila. Da li je to tačno ili nije ne znamo, ali u krajnjem ne treba ni da nas interesuje jer mi sigurno nismo krivi a trpimo štetu. Ukoliko situacija uskore ne bude riješena podnijećemo tužbu protiv investitora jer mi sa njim imamo ugovor koji nije poštovan, a neka se on kasnije tuži sa CEDIS-om ako je ta firma kriva kazala je Podgoričanka koja čeka na useljenje u nedavno završenoj zgradi u Dalmatinskoj ulici.

Iz kompanije koja joj je prodala stan Vijestima su kazali da stanove ne mogu predati kupcima jer nisu ugrađena brojila, da su u stalnom kontaktu sa CEDIS-om i da imaju obećanja da će problem uskoro biti rješen.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.