NavMenu

Stručnjaci: Rat Izraela i Hamasa može da utiče na zalihe nafte, ali ne treba očekivati nestašice

Izvor: Beta Nedjelja, 22.10.2023. 10:29
Komentari
Podeli
(Foto: huyangshu/shutterstock.com)
Trenutna kriza na Bliskom Istoku može da poremeti globalno naftne zalihe, ali ne treba očekivati drastičan rast cijena i duge redove na benzinskim pumpama, istakli su stručnjaci. Rat Izraela i Hamasa "definitivno nije dobra vijest" za tržišta nafte koja su već pogođena smanjenjem proizvodnje Saudijske Arabije i Rusije i očekivane veće potražnje Kine, rekao je šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

- Tržišta će ostati nestabilna, a sukob bi mogao da poveća cijene nafte što je definitivno loša vijest za inflaciju - naglasio je Birol i dodao da će povećanjem cijena biti najpogođenije zemlje u razvoju.

Referentna vrijednost nafte brent na tržištu je danas bila 93 USD u odnosu na 85 USD 6. oktobra, dan prije nego što je Hamas napao Izrael.

Cijena nafte zavisi od toga koliko se koristi i koliko je dostupno. Dostupnost je pod pretnjom zbog rata, iako Gaza nije veliki proizvođač.

Još jedna briga je da bi sukob mogao dovesti do komplikacija sa Iranom, koji ima jednu od najvećih svjetskih rezervi nafte.

- Da bi došlo do značajne promjene u cijenama, stvarno bismo morali da vidimo poremećaj ponude - ocijenio je Endru Lipov iz konsultantske firme Lipov naftni saradnici.

Samo direktan sukob i oštećenje iranske naftne infrastrukture mogao bi drastično da poveća cijene globalno.

- Dok se nešto tako ne dogodi, naftno tržište će biti poput svih ostali, pratiti događaje na Bliskom Istoku – ukazao je Lipov.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.