NavMenu

Žabljak ulazi u proces resertifikacije po BFC SEE standardu

Izvor: eKapija Petak, 06.10.2023. 09:41
Komentari
Podeli
Radoš Žugić i Nina Drakić (Foto: Privredna komora Crne Gore)Radoš Žugić i Nina Drakić
Predsjednica Privredne komore Nina Drakić i predsjednik Opštine Žabljak Radoš Žugić potpisali su ugovor kojim je započet proces resertifikacije ove lokalne samouprave po BFC SEE standardu.

Riječ je o međunarodnom sertifikatu kojim se potvrđuje da opština ima povoljan poslovni ambijent.

Predsjednica Drakić izrazila je zadovoljstvo što je u prethodnom procesu sertifikacije Žabljak ostvario najbolji rezultat među crnogorskim opštinama, te što njegovo rukovodstvo i dalje vidi prostor i želi da unaprijedi rad i bude još bolji partner privredi.

- Uvjerena sam da će sa takvim stavom lokalni tim na čelu sa predsjednikom Žugićem prevazići rezultat od 92,33% ispunjenosti kriterijuma, postignut 2019. godine, iako je nova, IV edicija standarda značajno zahtjevnija - rekla je Drakić.

Naime, pored dodatnih potkriterijuma, nova edicija BFC standarda sadrži dvije nove oblasti, zaštita životne sredine i cirkularna ekonomija i digitalizacija administrativnih postupaka.
Podsjetila je da se ovim procesom unapređuju interna organizacija i procedure lokalne samouprave, rad čini transparentnijim, te da saradnja sa privrednicima, kroz interaktivan odnos, otvara prostor za njihovo aktivno učešće u kreiranju odluka i poboljšanju lokalnih uslova za poslovanje, na dobrobit cjelokupne poslovne zajednice.

- Sigurna sam da lokalna privreda cijeni proaktivan pristup rukovodstva opštine da ambijent za privređivanje učini što atraktivnijim i da će proces resertifikacije predstavljati dodatni impuls njihovoj već dobroj i intezivnoj saradnji. Ujedno, ovo je jasna poruka inostranim investitorima da u opštini Žabljak imaju pouzdanog partnera za valorizaciju velikih potencijala u turizmu, ali i poljoprivredi i stočarstvu i drvopreradi - kazala je predsjednica PKCG.

Žugić je istakao da Opština Žabljak ni u jednom trenutku nije dovodila u pitanje potrebu da uđe u proces resertifikacije, jer je BFC standard doprinio unapređenju i transparentnosti rada ove lokalne samouprave.

- Želimo da priču Žabljaka učinimo još uspješnijom. Vidimo izuzetnu razvojnu šansu u potencijalima Žabljaka za otvaranje malih pogona u kojima bismo mogli da uposlimo mlade ljude. Recimo, oko 1,3 miliona litara mlijeka u crnogorskim mljekarama je sa Žabljaka, a nemamo niti jedan žabljački brend mlijeka ili sira. Zato smatram da bismo ovdje mogli razviti takve pogone za preradu - rekao je Žugić, dodajući da je podrška Privredne komore u promociji potencijala veoma značajna.

Naglašava da je Žabljak prepoznat kao sredina povoljna za poslovanje i sigurna za investicije.

- Opština će kroz izmjene prostornih planova i poreske olakšice dodatno doprinijeti da se privuku investitori u Žabljak - kazao je predsjednik Žugić.

Potpisivanju ugovora prethodio je razgovor o razvijanju saradnje između Privredne komore Crne Gore i Opštine Žabljak, u kojima su učestvovali i potpredsjednik Opštine Darko Šljivančanin, konsultantkinja predsjednika Jasminka Jagličić i direktor Sektora za analize i istraživanja Privredne komore Miljan Šestović.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.