NavMenu

Crna Gora na listi najotvorenijih država u oblasti kriptovaluta i blockchaina

Izvor: Investitor.me Petak, 08.09.2023. 15:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / MichaelWuensch)Ilustracija

Crna Gora se našla na prvoj listi Crypto Wealth Report-a kao jedna od najotvorenijih država kada su u pitanju kriptovalute i blockchain tehnologija.

Kako su naveli iz kompanije Henley & Partners u saopštenju dostavljenom portalu Investitor, to se desilo najviše zahvaljujući radoznalosti crnogorskih građana prema ovoj oblasti, motivisanim potrebom za alternativnim finansijskim prilikama.

- Crnogorske vlasti počinju da prepoznaju visok potencijal kriptovaluta za nacionalnu ekonomiju i nastoje da preduzmu strateške korake kako bi privukle investicije i razvile sektor blockchain-a u zemlji, kao što je potencijalno donošenje zakona u ovoj oblasti. Održavanjem dva velika događaja u oblasti kriptovaluta i blockchain tehnologije u Crnoj Gori ove godine, kao i dodjela državljanstva osnivaču Ethereuma, Vitaliku Buterinu, potvrđuje se ambicija Crne Gore da se pozicionira na globalnoj sceni za sve zaljubljenike u digitalne inovacije - navodi se u saopštenju.

Henley & Partners navodi da je Crypto Wealth Report izvještaj u kojem su predstavljene ekskluzivne statistike o broju milionera i milijardera u svijetu kriptovaluta, kao i eseje vodećih akademika, stručnjaka iz industrije i investitora iz svijeta kriptovaluta i blockchain-a.

Izvještaj takođe sadrži Henley & Partners Crypto Adoption Index: jedinstveni alat koji analizira i upoređuje najbolje programe za sticanje prebivališta i državljanstva za investitore koji dolaze iz oblasti kripotvaluta i blockchain-a.


Singapur je zauzeo prvo mjesto na listi zemalja koje su prijateljski nastrojene prema kriptovalutama i blockchain-u zahvaljujući bliskoj saradnji Vlade sa svim zainteresovanim stranama – bankama, preduzećima i javnosti – i povoljnim porezima na kriptovalute koji su korisni kako pojedincima tako i investitorima. Na drugom mjestu je Švajcarska sa svojom dobro uspostavljenom infrastrukturom za kriptovalute, snažnim pravnim okvirom i reputacijom za privatnost i bezbjednost, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati na trećem mjestu. Na četvrtom mjestu se našao Hong Kong, dok su peto mjesto zauzele Sjedinjene Američke Države.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.