NavMenu

Kapadžića most na Ribnici ponovo će se graditi - Imaće dvije trake i trotoare, a evo kako će izgledati

Izvor: eKapija Srijeda, 06.09.2023. 09:35
Komentari
Podeli
Budući izgled mosta (Foto: Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu/Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, screenshot)Budući izgled mosta
Agencija za zaštitu životne sredine Podgorica donijela je rješenje kojim je data saglasnost na studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Ribnici (Kapadžića most).

Nosilac projekta je Agencija za razvoj i izgradnju Podgorice, a obrađivač elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu podgorički Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu.

Kapadžića most predstavlja dio gradske saobraćajnice Obala Ribnice, a procjenjuje se da je izgrađen u periodu nakon Drugog svetskog rata na mjestu starog kamenog mosta koji je uništen.

S obzirom da se postojeći most nalazi na mjestu gđe je rijeka u krivini, njegov položaj u odnosu na vodotok je veoma nepovoljan, navodi se u dokumentu.

- Pogrešan izbor položaja mosta doveo je do hidrauličkih efekata koji za posledicu imaju podlokavanje temelja, koje može u budućnosti uticati na stabilnost mosta. Most je obnovljen sa ciljem da obezbjedi prelaz preko rijeke, ne vodeći računa o principima projektovanja, kao ni o estetskoj strani. I stanje betonskih površina mosta je jako loše,
što može dovesti do ugrožavanja mosta daljim pogoršavanjem ovog stanja – stoji u Elaboratu.

Projektant je, ističe se, razmatrao varijantna idejna rješenja, sa srednjim stubom i bez srednjih stubova.

- Kako je položaj mosta nepovoljan u odnosu na korito, most sa srednjim stubom ne predstavlja dobro rješenje, a u prilog tome govori i stanje u kome se nalazi postojeći most kad su u pitanju srednji stubovi. Hidrološki uslovi su takvi da se dodavanjem srednjeg stuba narušava korito i tok Ribnice, a posebno je nepovoljno što bi se takav most sa srednjim stubom nalazio na mjestu gđe se korito nalazi u krivini – navodi Institut.

Iz ovih razloga usvojeno rješenje je izrada novog mosta bez srednjih stubova.

Ivični vijenac će se izvesti tako da se sa donje strane vijenca formira blagi luk, a obloga mosta predviđena je od kamena.

Novoprojektovani most omogućiće odvijanje dvosmjernog kolsko-pješačkog saobraćaja dimenzija kolovozne trake 6m i obostranim trotoarima 2x2 m.

Projektom saobraćaja usvojen je saobraćajni profil sa dvije trake od 3m, 2x3=6m.

Ukupna dužina mosta biće 21m.

Predviđeno je i dekorativno osvetljenje LED svjetiljkama ispod konstrukcije mosta, što doprinosi izgledu mosta u noćnim uslovima.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.