NavMenu

CBCG još neće u hotelski biznis - Poništen tender za višemilionski projekat u Tivtu

Izvor: Vijesti Četvrtak, 27.07.2023. 08:37
Komentari
Podeli
(Foto: Centralna banka Crne Gore/Urbi.Pro/Tenderska dokumentacija)
Centralna banka (CBCG) poništila je tender za izgradnju i opremanje Edukativno-konferencijskog centra u Tivtu zbog neispravnih ponuda koje su dostavila dva ponuđača, firme Štrabag i Eurozox.

Tender je raspisan 24. februara, a njegova ukupna vrijednost je 8,8 mil EUR, od čega je vrijednost nabavke 7,3 miliona, a 1,5 miliona porez na dodatu vrijednost, pišu Vijesti.

Lokacija za izgradnju objekta je u strogom centru Tivta na parceli provršine 2,96 hiljada kvadratnih metara.

U otvorenom postupku javne nabavke za izgradnju i opremanju Edukativno-konferencijskog centra ponude su dostavila dva ponuđača - konzorcijum Štrabag Podgorica, Štrabag Beograd i Štrabag Austrija - glavna podružnica u Podgorici, sa četiri podugovarača, i Eurozox sa dva podugovarača.

CBCG je 30. maja donijela odluku o poništenju postupka javne nabavke, jer su ponuđači, na osnovu Zakona o javnim nabavkama, isključeni iz postupka javne nabavke, a razlog je neispravnost podnijetih ponuda.

Iz CBCG su kazali da su oba ponuđača izjavila žalbe protiv odluke i da je taj postupak pred državnom Komisijom za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Savjet CBCG donio je odluku o privođenju namjeni zemljišta u Tivtu. Studija ekonomske opravdanosti izgradnje centra pokazala je da je projekat rentabilan.

- Studiju je pripremila ekspertska radna grupa CBCG, dok su recenziju izvršili profesori Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, uz zaključak da je treba prihvatiti. Novac za finansiranje izgradnje se obezbjeđuje kroz sredstva planirana za investicionu potrošnju godišnjim planovima investicija CBCG u skladu s faznom dinamikom izvođenja radova - rekli su u CBCG.

Objekat je planiran na urbanističkoj parceli 10, u zoni A, na katastarskoj parceli br. 972/2 KO Tivat, u obuhvatu Detaljnog urbanističkog plana Tivat Centar u Tivtu. CBCG je stekla pravo svojine na toj parceli, površine 2.958 metara kvadratnih, na osnovu Ugovora o prenosu prava na gradskom građevinskom zemljištu iz avgusta 2007. godine i januara 2008. godine koji je, kako su kazali iz CBCG, zaključen sa Opštinom Tivat.

- Osnovna namjena ove investicije je da se podrže funkcije CBCG koje se odnose na podsticanje i očuvanje finansijske stabilnosti, i to kroz aktivnosti na planu finansijske edukacije. Namjera je da se centar koristi za organizovanje obuka zaposlenih u CBCG, zaposlenih u bankarskom, odnosno finansijskom sektoru, zaposlenih u privrednim društvima na poslovima finansijskog izvještavanja, računovodstva, revizije, procjenitelja, sudskih vještaka u oblastima bankarskog poslovanja. Takođe, u centru bi se organizovale regionalne konferencije, kongresi, samiti i slično. Predviđena je i mogućnost davanja objekta u zakup zainteresovanim organizatorima događaja - objasnili su u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Kako su dodali, plan je i da se centar pozicionira kao regionalni punkt za finansijsku edukaciju, kroz čije bi se funkcionisanje doprinijelo jačanju institucionalnih kapaciteta centralnih banaka, kroz razmjenu znanja i iskustava iz oblasti bankarskog, odnosno finansijskog sektora sa zemljama regiona.

- Značaj Edukativno-konferencijskog centra u Tivtu, kao regionalnog centra za finansijsku edukaciju, prepoznale su centralne banke i međunarodne organizacije i iskazale otvorenu podršku njegovoj izgradnji - kazali su u CBCG.

Centar će imati i mini hotel

Prema Glavnom projektu površina objekta Edukativno-konferencijskog centra iznosi 3.531 metara kvadratnih.

- Planirano je da objekat ima podzemnu etažu, prizemlje, prvi sprat i povučeni sprat. Objekat će sadržati kancelarije, konferencijsku salu, lobi, recepciju, smještajne kapacitete, restoran, servisne i tehničke prostorije i prostor za parking. Centar je projektovan u skladu sa savremenim principima energetske efikasnosti, pa je predviđeno postojanje sistema solarnih kolektora na zelenom krovu objekta, što će doprinijeti uštedi električne energije - naveli su iz CBCG.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.