NavMenu

Servisi beskontaktnog plaćanja: Građani žele, ali nisu sve banke spremne

Izvor: Vijesti Utorak, 11.07.2023. 09:51
Komentari
Podeli

(Foto: Freepik / user18526052)
Građani su, sudeći prema podacima dijela banaka, zainteresovani za sisteme za plaćanje kompanija Apple i Google - Apple Pay i Google Pay, ali sve crnogorske banke još ne nude tu vrstu usluge.

Google i Apple Pay su aplikacije, koje se instaliraju na mobilni telefon (Android ili iOS), gdje se unose podaci o bankovnim karticama, nakon čega telefon ili pametni sat mogu da se koriste za beskontaktna plaćanja.

Servisi su u Crnoj Gori dostupni klijentima Crnogorske komercijalne (CKB), Hipotekarne (HB), Erste i NLB banke. Lovćen i Addiko banka, kako su rekli Vijestima, razmatraju tek uvođenje usluga, a iz Prve banke nisu odgovorili redakciji na pitanja. Prema podacima sa vebsajta, ta banka ne nudi mogućnost korišćenja Google i Apple Pay servisa.

CKB je, kako su kazali, još 2020. godine uvela Apple Pay uslugu na crnogorsko tržište. Klijenti te banke Apple i Google Pay mogu da koriste i na Visa i Mastercard karticama.

- Sve CKB Visa i Mastercard debitne kartice za fizička lica dostupne su za plaćanja putem Apple i Google Paya - kazali su Vijestima.

Dodaju da je interesovanje klijenata za te usluge "izuzetno veliko i bilježi konstantni rast".

- Tokom juna, klijenti CKB-a su kroz Apple Pay uslugu uspješno realizovali oko 70.000 transakcija. Za nepunih mjesec dana od kako je uveden Google Pay, u CKB-u je putem ove usluge obavljeno oko 20.000 transakcija - rekli su iz te banke.

Erste banka Apple Pay uslugu ponudila je 2021. i do danas, prema riječima Bojana Burića, direktora Sektora direktnih kanala, ima oko 5.600 aktivnih korisnika.

Google Pay omogućili su nedavno.

- Za nepune tri sedmice broj Google Pay aktivnih kartica je dostigao oko 820 - rekao je Burić.

Erste banka omogućava usluge Apple Pay i Google Pay za sve platne kartice koje nudi klijentima.

- Te usluge su bez dodatnih troškova dostupne svim klijentima banke, pravnim licima i građanima, koji imaju podržane mobilne uređaje sa NFC tehnologijom, aktivan račun u banci i jednu od Erste Mastercard platnih kartica. Ako korisnik ima debitnu i kreditnu platnu karticu na svoje ime, a isto tako i na ime pravnog lica, sve kartice može objediniti kroz jedan digitalni novčanik, wallet - rekao je Burić.

Kako je kazao, "upravo je i suština digitalnog novčanika da klijent ima sve platne kartice u digitalnom formatu, kao što može da ih ima i u fizičkom novčaniku".

- Dodatno, od početka smo insistirali na tome da onboarding (uvođenje klijenata u novu uslugu) bude što jednostavniji za korisnike našeg mobilnog bankarstva. To smo i obezbijedili, pa korisnici kroz aplikaciju Erste mBankinga sve svoje Erste kartice mogu dodati u Apple Wallet ili Google Wallet jednim klikom dugmeta, bez potrebe za dodatnom verifikacijom. Objedinjavanjem i povezivanjem digitalnih usluga počeli smo da razvijamo digitalni ekosistem koji će donijeti brojne benefite klijentima - pojasnio je on.

Kako je kazao, digitalni korisnici Erste banke u prosjeku mjesečno naprave između šest i sedam transakcija putem ovih servisa.

Za Google Pay i Apple Pay veliko je interesovanje i klijenata Hipotekarne banke.

- Svaki šesti klijent do sada je tokenizovao svoju karticu Mastercard karticu - kazali su Vijestima.

U toj banci, Apple Pay i Google Pay usluge dostupne su korišćenjem Mastercard kartica, dok tek rade na tome da omoguće te mobilne servise plaćanja i za Visa kartice.

U NLB banci klijentima su omogućili Google Pay, a Apple Pay trenutno ne nude.

- NLB Banka je unaprijedila ponudu digitalnih usluga i omogućila Google Pay za svoje klijente. Usluga važi za sve NLB kartice. Kada je u pitanju Apple Pay novčanik, NLB Banka ga trenutno ne nudi. NLB osluškuje potrebe klijenata i analizira trendove na tržištima regiona, te je uvođenje Apple pay novačnika opcija koja se razmatra - rekli su iz te banke.

U Lovćen Banci su kazali da interesovanje klijenata za Apple Pay i Google Pay postoji i da vjeruju da će uslugu ponuditi tokom sljedeće godine.

- Postoji određeno interesovanje klijenata za Apple Pay i Google Pay servise. Lovćen banka je shodno svom strateškom opredjeljenju da se servisi digitalizuju u fazi planiranja neophodnih koraka za ovako važne projekte. Riječ je o značajnim projektima, koji zahtijevaju podrobnu analizu tržišta, kao i tehničkih preduslova za realizaciju istih. Vjerujemo da će tokom 2024. godine paleta naših digitalnih usluga biti obogaćena i ovim servisima - rekli su Vijestima.

Plan da uvedu Google i Apple Pay servise plaćanja imaju i u Addiko banci, ali ne navode i kad.

- Banka je već inicirala uvođenje pomenutih funkcionalnosti, a kada će one biti dostupne klijentima, pored zahtjeva tržišta zavisi i od kompleksnosti rješenja, regulatornih okvira i procesa razvoja aplikacija - rekli su iz te banke.

Koristeći Apple i Google Pay, moguća su plaćanja u maloprodajnim objektima, putem aplikacija ili na internetu. Uređaji na koje se aplikacije instaliraju, moraju imati podršku za NFC tehnologiju.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.