NavMenu

Egipat uvozi 600.000 tona pšenice iz Rusije

Izvor: Politika Utorak, 11.04.2023. 10:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Egipat će uvesti 600.000 tona pšenice iz Rusije u dvije pošiljke u maju nakon završenog međunarodnog tendera koji je organizovao kupac, prenio je Rojters. Kupovina će biti organizovana u dvije etape, od po 300.000 tona, i to od 10. maja pa do kraja tog mjeseca.

U martu je ta agencija izvijestila da Rusija nema planove da obustavi svoj izvoz pšenice, ali je željela da osigura da cijene poljoprivrednicima budu dovoljno visoke da pokriju troškove, piše World Grain. Predviđa se da će egipatski uvoz u narednoj ekonomskoj godini porasti za oko 3%, na 10,8 miliona tona, prema izvještaju Američkog ministarstva poljoprivrede.

Egipat je inače veoma zahtjevan trgovac koji diktira stroge uslove i žitarice kupuje preko tendera. Godišnje potrebe su im oko 10 miliona tona, što je oko tri prosječne godišnje proizvodnje u Srbiji. Srbija je još 2019. pokrenula proceduru za usaglašavanje fitosanitarnih uslova za izvoz pšenice u tu zemlju. Ministarstvo poljoprivrede je, godinu dana kasnije, obezbijedilo i dozvole za izvoz žitarica u Egipat ali nije poznato da li su i koje količine eventualno izvezene preko stranih špeditera, multinacionalnih kompanija koje posluju u Srbiji. Postojalo je i interesovanje za srpski kukuruz i suncokretovo ulje.

Do prije zdravstvene krize, Egipat, kao najveći svjetski uvoznik žita, najviše je kupovao pšenicu upravo iz Rusije koja je najveći proizvođač, a kada je riječ o našem regionu iz Rumunije.

Kako se navodi, Rusija je i kasnije ostala najveći strani snabdjevač Egipta pšenicom, obezbijedivši im gotovo polovinu potrebnog uvoza tokom 2020-21 godine. Ta zemlja, od početka sukoba u Ukrajini, radi na diversifikaciji svojih izvora nabavke žita. Ukrajina je takođe bila značajan dobavljač pšenice za Egipat.

S druge strane, ukrajinske žitarice su i dalje problem država - susjeda Ukrajine. Za rod pšenice prognoze su za sada optimistične - očekuje se 131 miliona tona na ljeto (prošloga ljeta bilo je 126 miliona tona). I za predstojeću sjetvu kukuruza raste interesovanje, očekuje se takođe značajno veći rod na jesen i to od 65 miliona tona (prošle sezone je rod bio slab zbog suše - u silosima je bilo samo 52,1 milion tona). Nedavno je objavljeno da postoji obećanje predstavnika Ukrajine da neće izvoziti žitarice i uljarice u Poljsku do žetve ovog ljeta, piše "Agroinfonet".
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.